Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Svečanom sjednicom u Molvama obilježen Dan općine, Ivančan: Stvorili smo visoki životni standard, mladi ne odlaze

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Molve danas je obilježen Dan općine.

Kako je to rekao načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, današnje okupljanje s brojnim uzvanicima dokaz je da se u Molvama radi mnogo i dobro.

– Protekle dvije godine ljestvicu smo digli visoko – ostvarili smo više od 20 milijuna kuna kapitalnih investicije koje, kao što Molvarci i vide, rezultiraju višim i boljim standardom življenja. Posebno smo mislili na mlade, dvije godine za redom imamo najviše rođene djece, njih više od 30. To je naš najveći uspjeh, na to sam posebno ponosan. Bogata smo općina, no najbogatiji smo jer imamo djece, a mladi nam ostaju – rekao je.

Po pitanju konkretnih načina na koje se mladima općina predstavlja kao mjesto pogodno za život, Ivančan je nastavio kako ih postoji nekoliko.

– Potaknuli smo ih na ostanak kroz projekte i programe. Neke općine poklanjaju kuće, a mi nemamo dovoljno mjesta za sve zainteresirane mlade obitelji. Mlade zadržavamo tako da im dajemo i gospodarske subvencije – istaknuo je.

No, svojim radom Općina želi udovoljiti svim dobnim generacijama, kao i svim naseljima koja se nalaze u sastavu općine.

– Važan nam je jednakomjeran razvoj svih naselja u sustavu Općine Molve. Po pitanju naselja Molve, nedavno smo otvorili novu galeriju i etno zbirku, kao i kinu salu. Time pružamo novi sadržaj koji će bogatiti društveni, kulturni i duhovni život općine. Uz to, udrugama, ali i gospodarstvenicima dajemo više od dva milijuna kuna – nastavio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenuvši gospodarske investicije, Ivančan je kazao kako Općina radi i na tome planu.

– Izgradili smo halu koja će uskoro biti u punoj funkciji. Dodatna vrijednost je u tome da će taj prostor biti inkubator novog razvoja gospodarstva. U novoj hali planiramo pokrenuti i siranu i mini klaonicu. To su projekti vrijedni 21 milijun kuna, idejna rješenja su gotova, a Selsko komunalno društvo Molve bi trebalo biti nositelj. Uvijek smo se usmjeravali na obrtništvo kroz održivost poljoprivrede i gospodarstva. To je ono što može zadržati Molvarce da žive i da budu u Molvama, a da mlade generacije ovdje planiraju budući život – otkrio je.

U Molvama se radi i na razvoju vjerskog turizma.

– U suradnji sa Župom Molve okrenuli smo jednu potpuno novu stranicu. Nakon izgradnje pastoralnog centra novim modelom ćemo okupljati ljude – od Molvaraca do hodočasnika koji će dolaziti kod nas. Stvorit ćemo jedno mjesto susreta, na taj način planiramo razvijati kulturno-vjerski turizam – spomenuo je Ivančan.

Uspješnost napretka općine leži i u budućim infrastrukturnim projektima koji su u razvoju, dodao je Ivančan.

– Gradimo Aglomeraciju Molve, investiciju vrijednu više od 25 milijuna kuna, radimo i na dovršetku radova u Marijanskoj i Đurđevačkoj ulici. Opremamo i poslovne zone Zdelja i Brzdeljeva, početak gradnje tamo očekujemo na jesen, a projekt je sufinanciran od strane Hrvatskih voda s 80 posto. Mislimo i na vrtić, školu i društvene domove. Radimo na mjeri 7.2.1., trenutno prijavljujemo vrtić, riječ je o investiciji od milijun kuna, kao i društveni dom u Gornjoj šumi koji trenutno energetski nije učinkovit. S naseljem Čingi Lingi također pokrećemo novi projekt, kao i s pristaništem na Dravi. Do godine ćemo, ako ne samo investirati, već i početi s navedenim projektima – zaključio je.

Spomenimo da su na današnjoj svečanoj sjednici najzaslužnijim malim i velikim Molvarcima i Molvarkama dodijeljena priznanja, nagrade i zahvalnice, kao i simbolični pokloni.

Dodajmo da su se uz predsjednika Općinskog vijeća Zdravka Tubu, prisutnima obratili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, kao i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, dok su sjednici nazočili načelnici brojnih podravskih općina i drugi gosti.

zatvori