Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: RADNO LJETO Dvorište Domoljuba zasjat će u novom ruhu, zablistat će i podrumska ‘Mala scena’

Ljeti koprivnički Domoljub “odmara” – nema koncerata, predstava, radionica, čini se kao da je sve stalo, no tome uopće nije tako.

Rekla je to Dravi.info ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Maja Holek i dodala da se radi punom parom jer je Domoljub postao jedno pravo gradilište.

– Imamo radove na sanaciji podruma ispod pozornice u našoj takozvanoj “Maloj sceni”. Izvađen je stari parket i betonske ploče, slijedi nam hidroizolacija poda i zidova, sanacija pukotina i oštećenja na unutarnjim površinama podrumskih zidova, toplinska i zvučna izolacija, završna PVC podloga, soboslikarski radovi. Nadamo se da će nam naša “Mala scena” u punom pogonu biti u listopadu – kazala je Holek i dodala da je riječ o investiciji vrijednoj nešto više od 390.000 kuna, pri čemu sufinanciranje Ministarstva kulture i medija iznosi 200.000 kuna.

Holek je objasnila da se u tom prostoru dosad odvijala nastava što se pokazalo kao pun pogodak tijekom pandemije koronavirusa jer je riječ o velikoj površini u kojoj se mogao osigurati razmak između polaznika. Nastava će se odvijati i ubuduće, a Holek napominje da im je namjera u “Maloj sceni” provoditi kulturne programe kao primjerice filmske edukacije i filmske večeri, odnosno da se na neki način oživi Klub ljubitelja filma.

No, to nisu jedini radovi, uređuje se unutarnje dvorište ove koprivničke ljepotice.

– Uređuje se plato unutarnjeg dvorišta Domoljuba. Ti radovi sufinancirani su u okviru programa Interreg V-A, odnosno projekta “EDU Roma” koji obuhvaća izradu kurikuluma za snimanje filma te snimanje filma koji bi pojasnio gledateljima romsku kulturu i način života, a dvorište će služiti kao studio za snimanje te će se u njemu održati “Roma movie day” i završna konferencija projekta u lipnju 2022. godine – objasnila je Holek.

S obzirom na to da su u sklopu spomenutog projekta nabavljeni projektor i platno, obnovljeno dvorište poslužit će i za gledanje filmova na otvorenom, uživanje u koncertima i drugim zanimljivim programima, a Holek najavljuje da će iduće ljeto biti krcato programima u ovom novouređenom prostoru.

Spomenimo da su u planu još neke investicije pri čemu Holek ističe da bi im u rujnu trebali stići pojačalo i zvučnici za kino Velebit, a u planu su prijava obnove dvorišnog pročelja Ministarstvu kulture i medija, zatim sanacija kotlovnice Domoljuba i novi DCP projektor za kino Velebit.

zatvori