Četvrtak, 9. svibnja 2024.

FOTO Podno Kalnika održano natjecanje u oranju, nagrađeni ‘majstori’ čistih brazda

U naselju Šopron u Općini Kalnik jučer je održano 19. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije.

Iz Službe ureda župana poručuju kako je u natjecanju sudjelovalo šest natjecatelja u kategoriji plugova premetanja, tri u kategoriji ravnjaka te tri oldtimera. Događaj je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Općine Kalnik i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

Predsjednik udruge orača Darko Novotni tim je povodom Županiji zahvalio na podršci te se osvrnuo na početke natjecanja.

– Udruga je osnovana 2007. godine, u ovoj općini su stasali najbolji orači u Hrvatskoj, a naš Saša Višak je sedam puta pobijedio na županijskom natjecanju, tri puta na državnom i tri puta se proslavio na svjetskom natjecanju. Zoran Radiček također je postigao izvrsne rezultate. Našim oračima želim ravnu i čistu brazdu te mnogo uspjeha – rekao je Novotni prije početka oranja.

Čast održavanjem natjecanja iskazao je i načelnik Kalnika Krunoslav Đurec.

– Drago nam je što se natjecanje održava kod nas u Kalniku koji je kolijevka orača naše županije. Naša posebna kalnička zemlja je naučila ljude orati i sretni smo što postižu dobre rezultate – dodao je.

Natjecatelji su počeli orati nakon službenog otvorenja, a koje je pripalo koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu.

– Prostor ispred prekrasne planine Kalnik idealno je mjesto za učenje oranja te je dao najbolje natjecatelje koji su nas proslavili u Hrvatskoj i svijetu. Županija izuzetnu pažnju poklanja ovoj disciplini, a prije nekoliko godina kupnjom natjecateljskih plugova zasigurno smo dali doprinos boljim mogućnostima za pripremu natjecanja, a time i odličnim rezultatima. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, natjecateljima želim mnogo sreće i uspjeha te unaprijed čestitam najboljima – zaključio je Koren.

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto tako je osvojio Saša Višak, drugo je mjesto pripalo Kristijanu Sučiću, a treće Mladenu Crnčiću. U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Josip Martinović, drugi je bio Zoran Radiček, a treće je mjesto zauzeo Zvonko Jež. U kategoriji oldtimera najbolji je bio Valent Sokolić, drugoplasirani su bili Blaž Tomijek i pomagač Tomislav Bukovčan, a trećeplasirani Ivica Miglez.

Glavni pokrovitelj natjecanja je Županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna, odnosno 5.000 kuna po dvije glavne kategorije – za prvo mjesto 2.500, za drugo mjesto 1.500 te za treće mjesto 1.000 kuna. Natjecateljima su pripale i sponzorske nagrade, kao i županijska priznanja.

Spomenimo da je glavni sudac natjecanja bio Stjepan Pokrivač.

Dodajmo da su uz župana, načelnika Kalnika i predsjednika udruge natjecanju prisustvovali i predsjednica kalničkog Općinskog vijeća Olinka Gjigaš, Ivan Biškup, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Križevaca, te Marcela Andreata-Koren uime Visokog gospodarskog učilišta Križevci.

zatvori