Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: DAN ŽIVOTINJA BEZ DOMA Pipa, Tonček, Rio i još 67 čupavih stvorenja iz Mačkovca spremno je osvojiti vaše srce

Svake treće subote u kolovozu obilježava se Međunarodni dan životinja bez doma.

Pomažemo danas tako svim četveronožnim prijateljima čije je hrabro srce, usudimo se to reći, nepotpuno zbog najgorih ljudskih vrijednosti, ako ih vrijednostima uopće možemo nazvati. Mnogi psi, mačke i ostali čupavci šačicu bezuvjetne ljubavi stoga dijele tek sami sa sobom ili s drugim dušama koje je snašla ista sudbina, iako njihove tople oči prepune iskrenosti tek trebaju zasjati u punoj snazi.

Ima i onih koji svoj zauvijek dom čekaju na ulici u teškim uvjetima, dok užurbanost ljudske svakodnevice iscrpljene, ali i dalje mekane šapice šutne tek u prolazu. Mnogi mališani, nažalost, svoje najbolje doživotne prijatelje nisu stigli niti upoznati.

Ipak, na svu sreću, postoje prijatelji koji ovim privrženim bićima olakšavaju najgore dane. Koprivnička Udruga Šinterice dobra srca tako se 2019. godine uputila u misiju zbog koje je danas, dvije i pol godine nakon osnivanja, udomljeno više od 300 mačaka.

Predsjednica udruge Nina Verčević govori nam kako je obilježavanje dana ovakvog tipa važno jer pokazuje surove temelje onoga za što se članovi udruge zalažu.

– U udruzi se trudimo obilježiti ovaj, ali i sve slične dane jer oni simboliziraju ono za što se mi borimo, a to su prava životinja te njihova zaštita i udomljavanje. Obilježavanje doprinosi podizanju svijesti kod šire javnosti, a važna je i edukacija građana o pravima životinja – spominje Verčević i dodaje kako u Mačkovcu, prostorima udruge i utočištu za spašene životinje, 70 mačaka trenutno čeka buduće vlasnike.

Po pitanju starosti i zdravlja spašenih mačaka, Verčević odgovara kako pravila nema. Pronalaze se mačići i odrasle mačke, kao i one zdrave, ali i teško bolesne.

– Imamo mačiće koji su stari mjesec dana, ali i mačke koje imaju nekoliko godina. 65 mačaka je zdravo, a pet kojih smo preuzeli u četvrtak je u kritičnom stanju, imaju kroničnu upalu oka koja nije liječena, vjerojatno će ih svih pet biti slijepo. Imamo i nekoliko mačaka koje su invalidi – jedna mačka nema prednju šapu, jedna je slijepa i dvije nemaju oko. Uz to, jedna mačka je zaražena mačjom sidom, a jedna mačjom leukemijom – otkriva.

Pipa / Izvor: Šinterice dobra srca (Facebook)

Članovi udruge pobrinuli su se i da sve pronađene mačke cijepe protiv zaraznih bolesti i testiraju na mačju sidu i leukemiju. Mačke se također po dolasku u Mačkovec stavljaju u karantenu kako potencijalne zaraze ne bi prenijele ostalim životinjama, nastavlja Verčević.

– Kada ozdrave i prođu proces cijepljenja, stavljamo ih u dnevne boravke ili dječji vrtić za mačiće. Budući da se nalazimo u prirodi tijekom dana ih puštamo pa mogu slobodno šetati, no kada navečer odlazimo, one se zatvaraju. Žive izvan kaveza, slobodne su. Imaju sve što im treba – grebalice, zahode i krevete, žive u lijepom prostoru u kojem čekaju svoj zauvijek dom. Sve mačke se hrane i čiste dva puta dnevno, to sve rade volonteri. Oni im traže i domove – ističe.

Udruzi u susret izlaze i gradski veterinari koji za liječenje mačaka naplaćuju niže cijene, a dio zbrinjavanja odrade volonterski. No, troškovi su i dalje veliki. Lijekove, cjepiva i testove udruga plaća sama, pojašnjava Verčević.

U Mačkovcu nema dovoljno mjesta za sve, no rješenje problema postoji

Iako je prostor Mačkovca velik, nedostaci su i dalje prisutni.

– Na dan dobijemo više od 10 dojava. Kada bi ih se na sve odazvali u mjesec dana bi došli do broja od 200 do 300 zbrinutih mačaka. Po pitanju prostora, osim što odvojene moraju biti novopridošle mačke, imamo i onih mačaka koje odvajamo zbog zdravstvenih problema. Primjerice, imamo jednu mačku koja jede posebnu hranu pošto ima probleme s gušteračom. Valja naglasiti i da u prostoriji ne može biti više od 30-ak mačaka jer im prostor postane premali i dolazi do problema s tučnjavama. Problem nam predstavlja i nedostatak financija budući da se financiramo isključivo od donacija. Nedostatak volontera i vremena su također problematični – izjavljuje Verčević.

Već zategnutu situaciju dodatno pogoršava nekontrolirano razmnožavanje životinja, dodaje Verčević.

– Trenutno smo u baby boomu, odnosno sezoni mačića. Od svibnja do kolovoza i listopada do prosinca se bilježi pojačana pojavnost mačića na cesti. To je sve posljedica nekontroliranog razmnožavanja koje se više ne događa samo u veljači, već tijekom cijele godine. Broj napuštenih životinja je u porastu, mi uzimamo koliko možemo, no ne možemo uzeti sve mačke – kaže.

Tonček / Izvor: Šinterice dobra srca (Facebook)

Ipak, rješenje problema postoji.

– Apsolutno i jedino rješenje je kastracija. Tri godine provodimo projekte besplatne kastracije na koje se građani, ali i ostali stanovnici županije mogu javiti. Grad također sufinancira kastriranje. Osnovni problem su nekastrirane jedinke – dio društva se i potrudi podijeliti mačiće, no i ti potomci će na svijet iduće godine donijeti još potomaka, kao i njihovi potomci. To je jedan krug koji stalno raste, a jedino se kastracijom može zaustaviti – napominje Verčević.

No, čini se kako svijest o brizi za životinje tek treba doprijeti do šire javnosti.

– Veliki nedostatak je širenje dezinformacija. Danas u svijetu interneta zaista nalazimo informacije koje su često lažne, bilo da je riječ o udruzi, kastraciji, mačkama ili cijepljenju. Apeliramo na sve građane da se prije iznošenja bilo kakvih informacija posavjetuju s nama ili veterinarima – tvrdi Verčević.

Napuštenim životinja možemo pomoći, potrebna je tek volja

Zbrinutih mačaka nema bez marljivih i vrijednih volontera koji svoje slobodne vrijeme provode upravo u Mačkovcu.

– Trenutno imamo 25 aktivnih članova, no dio njih ne živi u Koprivnici, već po ostalim hrvatskim gradovima pa nam oni pomažu online putem. Najviše nam nedostaju članovi koji su fizički prisutni u gradu i koji bi mogli izdvojiti dva do tri sata tjedno za pomoć oko hranjenja i čišćenja. ​Osim zbrinjavanjem mačaka, bavimo se i edukacijama u osnovnim i srednjim školama te vrtićima – provodimo edukativne radionice o pravima životinja i brizi oko kućnih ljubimaca. U grad imamo i dva hranilišta na kojima hranimo divlje mačke koje ne možemo uloviti, no one su sve kastrirane i cijepljene protiv zaraznih bolesti – objašnjava.

Rio / Izvor: Šinterice dobra srca (Facebook)

Valja spomenuti da svi zainteresirani udruzi mogu pomoći na razne načine – udomljavanjem, donacijama, volontiranjem, ali i kastriranjem vlastitih ljubimaca.

– Građani nam mogu donirati novac na tekući račun udruge, hranu donijeti direktno u udrugu ili se javiti nama na stranicu. Potrebni su nam i pijesak, peleti, vlažne maramice i dezinficijens, sve ono što je potrebno za mačke. Pozivam građane da nam se pridruže, poneke dane je teže i moramo malo više povući, no većinom je lijepo i ispunjavajuće. Građani mogu pomoći i na način da šire informacije o kastracijama i da savjetuju poznanike da kastriraju mačke te da se također jave nama, rado ćemo ugovoriti termin. Projekti koje smo dobili su fantastični i jedini su način da smanjimo broj napuštenih mačaka – ponavlja Verčević.

Dodajmo da svi zainteresirani čupavim stvorenjima iz Mačkovca dom mogu pružiti na način da Šinterice kontaktiraju putem Facebook stranice te dogovore datum i vrijeme susreta s mačkama. Tamo su dostupne i ostale informacije, kao i album sa svim mačkama koje trenutno traže zauvijek dom, zaključuje Verčević.

zatvori