Subota, 11. svibnja 2024.

KUD SRCE I PRIJATELJI Gradom će sutra vladati folklorni plesovi, narodne nošnje i tradicijska baština

Koprivnicom će sutra vladati folklorni plesovi.

Naime, od 18 sati u športskoj dvorani Srednje škole Koprivnica u organizaciji KUD-a Srce održat će se manifestacija naziva “KUD Srce i prijatelji”.

Kako je to rekla predsjednica KUD-a Maja Raščanec, manifestacija se održava sedmi puta, a riječ je o prikazu tradicijskog izvornog folklora, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine.

– Ova manifestacija predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti – nastavila je Raščanec.

U Koprivnici će se tako pokazati bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji te arhaični i tradicijski oblici igre, glazbe i običaja.

– Nastavit će se njegovati u svijesti našega puka koliko je važno čuvati našu narodnu kulturu i koliko je bogatstva i ljepote u našoj tradicijskoj baštini i njezinoj različitosti koja nas ne dijeli, nego zbližuje i povezuje – dodala je.

Spomenimo da će gosti manifestacije biti članovi KUD-a Prijatelji iz Bereka, KUD-a Tomislav iz Sibinja, KUD-a Donji Vidovec iz Donjeg Vidovca i Kalnika, ruskog govornog društva iz Međimurja.

– Manifestacija je prerasla u respektabilno okupljanje sve većeg broja ljubitelja tradicijske
kulture u mjesto na kojem se ta kultura prenosi, doživljava i živi. Iz godine u godinu ona
predstavlja, oživljava i stvara u Koprivnici i ovim prostorima već umreženu, sve širu i sve
prepoznatljiviju cjelinu tradicijske kulture u svom njezinom bogatstvu i ljepoti – zaključila je Raščanec.

Izvor: KUD Srce
Izvor: KUD Srce
zatvori