Petak, 17. svibnja 2024.

ZDRAVSTVENI KARTON Mali Podravci i Prigorci prošle godine najviše trošili protuupalne lijekove

U Koprivničko-križevačkoj županiji tijekom prošle godine zabilježeno je 7.179 korisnika zdravstvene zaštite predškolske djece.

Broj evidentiranih pregleda iznosio je 23.240, savjetovanja je bilo 19.835, a sistematskih pregleda 6.385.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji između ostalog upućuju na to da su tijekom prošle godine izdane i 8.153 uputnice, od čega 2.890 za konzilijarne preglede.

Pet najčešćih djelatnosti u koje su se upućivali mali pacijenti u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece u Podravini i Prigorju su medicinska mikrobiologija s parazitologijom i to 20,6 posto, zatim pedijatrijski ultrazvuk 10,7 posto, otorinolaringologija 6,7 posto, oftalmologija 4,8 posto i medicinska biokemija 4,2 posto. Podaci pokazuju da naša županija ne odskače od državnog prosjeka, odnosno na prvom mjestu u toj kategoriji također je medicinska mikrobiologija s parazitologijom.

Kada je riječ o lijekovima koje je ova populacija najviše koristila u prošloj godini, najčešće propisivane grupe lijekova su derivati propionske kiseline, odnosno nesteroidni antireumatici u koje spadaju primjerice ibuprofen, ketoprofen, naproksen i to 13,8 posto, zatim lijekovi za liječenje bolesti nosa 11,7 posto, vitamini 11,3 posto, antimikrobni i antivirusni lijekovi 7,3 posto te beta-laktamski penicilini 6,3 posto. Usporedimo li našu županiju s državnim prosjekom, vidljivo je da je raspored propisanih lijekova malo drugačiji pa je tako na razini Hrvatske u protekloj godini bilo najviše izdanih recepata za antihistaminike za sustavnu primjenu, zatim za beta-laktamski penicilin te za vitamine.

zatvori