Četvrtak, 9. svibnja 2024.

U Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu otvara se izložba ‘Knjige i časopisi o Franu Galoviću’

Izložba “Knjige i časopisi o Franu Galoviću” otvara se u utorak u 17 sati u Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu.

Fran Galović je književnik, autor kajkavskog ciklusa “Z mojih bregov” kojim je prema književnim teoretičarima i povjesničarima književnosti zauzeo svoje mjesto u antologiji hrvatske književnosti moderne.

– Izložba počinje velikim brončanim poprsjem Frana Galovića ispred zgrade Općine koje je 1954. izradio akademski kipar Ivan Sabolić. U šest velikih vitrina bit će izložbe brojne knjige i časopisi koji nam govore o Franu Galoviću i njegovu književnu radu počevši s časopisom “Književna Republika” koji čuvamo u Muzeju grada Koprivnice, a koji je u redakciji Miroslava Krleže 1925. prvi objavio kajkavsku zbirku “Z mojih bregov” – rekao je autor izložbe Dražen Ernečić.

Dodao je da su knjige i časopisi posuđeni iz muzeja, Knjižnice i čitaonice Fran Galović, Udruge Galovićev dom iz Peteranca i Narodne knjižnice u Peterancu.

– Bit će izložena i Sabrana djela Frana Galovića u redakciji Julija Benešića i u redakciji Milivoja Solara. S nekoliko komada namještaja nastojat ćemo ambijentalizirati klijet u Širovicama na Bilogori u kojoj je Galović napisao svoje najznačajnije književno djelo, antologijsku u hrvatskoj povijesti književnosti zbirku “Z mojih bregov” – zaključio je.

zatvori