Srijeda, 15. svibnja 2024.

TJESKOBNA POPULACIJA Podravci i Prigorci prošle godine najviše trošili anksiolitike

U Koprivničko-križevačkoj županiji prošle godine zabilježeno je 83.536 korisnika zdravstvene zaštite u djelatnosti obiteljske, odnosno opće medicine.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u navedenom razdoblju zabilježeno je 333.257 pregleda i 311.301 savjetovanje.

Podaci pokazuju da je ukupan broj izdanih uputnica tijekom prošle godine iznosio 172.911, a pet najčešćih djelatnosti u koje se upućuju pacijenti u djelatnosti obiteljske medicine su medicinska mikrobiologija s parazitologijom, medicinska biokemija, radiologija i to klasične i kontrastne pretrage, oftalmologija i ultrazvuk.

Kada je riječ o lijekovima koji su se lani najviše koristili, najčešće propisivani u ordinacijama opće medicine bili su anksiolitici, odnosno sredstva protiv tjeskobe. Slijede lijekovi za liječenje hipertenzije, zatim lijekovi za liječenje ulkusne bolesti, odnosno lijekovi s djelovanjem na peristaltiku. Na četvrtom mjestu su derivati propionske kiseline, odnosno lijekovi protiv bolova, a na petom beta blokatori.

zatvori