Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

POLICIJA UPOZORAVA Puno je biciklista u prometu, važno je pridržavati se pravila

Kako bi se u ljetnim mjesecima kada je pojačana frekvencija biciklista spriječilo njihovo stradavanje, važno je povećati oprez i poštovati prometne propise.

Poručili su to iz Policijske uprave koprivničko-križevačke i spomenuli još nekoliko savjeta za sigurno sudjelovanje u prometu.

– Djeca do svoje 14 godine ne smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, osim ako ih ne prati osoba starija od 16 godina ili ako je dijete prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom te za to ima izdanu odgovarajuću potvrdu. Biciklisti mlađi od 16 godina obavezno moraju koristiti zaštitnu kacigu koja mora biti pravilno pričvršćena – napominju u policiji.

Dodaju kako se biciklom obavezno treba kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama, a ako ih nema, uz desni rub kolnika u pravcu kretanja. Na dvosmjernim biciklističkim stazama treba se kretati desnom trakom staze.

– Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri je li prelazak siguran. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, vozač bicikla treba sići i gurajući bicikl, nakon što se uvjerio da cestu može sigurno prijeći, pješice prijeći cestu – nastavljaju.

Tijekom vožnje u grupi važno je bicikl voziti u koloni, jedan iza drugoga. Ruke uvijek moraju biti na upravljaču i pri vožnji se ne smije pridržavati za drugog biciklista, kao ni za neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama.

– Prilikom skretanja, potrebno se pogledom iza lijevog, odnosno desnog ramena uvjeriti je li sigurno skrenuti. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja – objašnjavaju u policijskoj upravi.

Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporučuje se upravljanje biciklom jer alkoholiziranost vozača bicikala doprinosi događanju prometnih nesreća i padovima s bicikla, zaključuju.

zatvori