Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: OTVORENA KOMPOSTANA HEREŠIN Jakšić: Napokon smo riješili nezadovoljstvo mještana smradom

U Herešinu je danas uz službeno otvorenje s probnim radom počela Kompostana Herešin.

Kako je to povodom otvorenja rekla Nataša Tetec, predsjednica Uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, vrijednost projekta iznosi 14,3 milijuna kuna, dok 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska Unija.

Nastavila je kako će se ovim projektom u kompostani smanjiti količina odbačenog otpada te potaknuti razvoj kružnog gospodarstva.

– Zaštita okoliša kroz smanjenje odlaganja otpada na odlagalištima prioritet je Komunalca. Vjerujemo da ćemo ovom kompostanom kapaciteta 9.000 tona godišnje dodatno doprinijeti ostvarenju ciljeva lokalnih, nacionalnih i europskih strateških planova, povećanju udjela odvojeno prikupljenog otpada, smanjenju količine otpada koji odlažemo na odlagališta te da ćemo dodatno podići razinu kružnog gospodarstva proizvodnjom visoko kvalitetnog komposta prve klase u kontroliranim uvjetima – dodala je.

Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix koja je bila zadužena za tehničku realizaciju projekta, istaknuo je inovativnost i jedinstvenost novootvorene kompostane.

– U halama koje imaju tri lađe ukupne površine 4.800 kvadratnih metara će se proizvoditi kompost u kontroliranim uvjetima u vremenu od šest do osam tjedan, a do sada se proizvodio u trajanju od šest mjeseci. Primjenjivat će se i najmodernija tehnologija razvijena u kompaniji Tehnix zajedno s Akademijom tehničkih znanosti i stručnjacima u Republici Hrvatskoj. Razvili smo novu tehnologiju u kojoj ćemo u pet tehnoloških koraka proizvesti kvalitetan kompost. To je inovacija u Europi i čitavom svijetu – objasnio je.

Sličnog stava bio je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kojega veseli činjenica kako Koprivnica ovim projektom postaje grad rekorder po postojećoj komunalnoj strukturi.

– Veseli nas što su povučena europska sredstva što pokazuje da je Koprivnica u top 10 hrvatskih gradova, a siguran sam da ćemo ovaj trend kroz novo proračunsko razdoblje, projekte i ITU mehanizam ljubomorno čuvati i razvijati u vremenima koja dolaze. Važna nam je komunalna struktura i sektor, a ovaj projekt pokazuje zašto je Koprivnica drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada i zašto u timovima ljudi, ali i odgovornosti građana ima priliku dalje razvijati sustav. Postoje primjeri koji mogu raditi drugačije i bolje, a jako sam ponosan da su to upravo naš Komunalac i naša Koprivnica – kazao je.

Projekt je važan na lokalnoj, ali i na široj razini, nastavio je Jakšić te spomenuo kako je novootvorena kompostana okrenuta prema budućem, zelenom razvrstavanju otpada.

– Ovim projektom pokazujemo da smo sustav koji je spreman na inovacije uz praćenje trendova koje nosi Europska unija kroz New green deal, ali da smo i sustav koji zna kako to staviti na korist onima koji trebaju biti najvažniji u procesima, a to su građani. U Herešinu smo riješili ljetni problem, odnosno nezadovoljstvo mještana zbog smrada na staroj kompostani. Pokazali smo da naš komunalni sustav ide naprijed, ali smo pokazali i da je sustav danas spreman biti inovativan uz postojanje mogućnosti gospodarenja otpadom. Ono najvažnije, pokazali smo da smo spremni složiti jedan sustav koji će na najvišim mogućim razinama čuvati okoliš koji imamo – zaključio je Jakšić.

Spomenimo da je otvorenju prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je istaknuo višestruku korist projekta za Koprivnicu, Koprivničko-križevačku županiju, ali i širu regiju.

– Čestitam Gradu Koprivnici i tvrtki Komunalac na uspješno završenom projektu koji ima višestruku korist te je pravi primjer povlačenja europskih sredstava u segmentu projekata koji se bave problemom zbrinjavanja otpada. Drago mi je da je u projektu sudjelovala i hrvatska tvrtka Tehnix sa svojim inovacijama, vjerujem kako će sve funkcionirati prema najvišim standardima – istaknuo je Ljubić.

Maja Feketić, načelnica sektora za europske fondove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, spomenula je kako je Koprivnica u samom vrhu po odvojenom prikupljanju otpada s 56 posto, a kako ovim projektom dolazi i do europskog cilja da do 2022. godine mora odvojeno skupljati 40 posto mase proizvedenog biootpada.

 

Otvorenje Kompostane Herešin

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 14. srpnja 2021.

zatvori