Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: NOĆ PERFORMANSA Osebujne umjetnice diljem grada izvodile intrigantne točke

U Koprivnici su večeras na nekoliko lokacija u gradu izvedena tri performansa.

Naime, riječ je o umjetničkim izvedbama Nikoline Majdak, Josipe Bubaš i Mirjane Đan u sklopu 13. izdanja festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa, a koji se održava upravo u Koprivnici.

Nikolina Majdak je tako s Adrianom Josipović na koprivničkom Trgu slobode izvela performans naziva “Podržavam”, a kako su to ranije poručili iz Udruge Mamuze koja je suorganizator ovog događanja, performansom je tematizirala nedostatak junaštva i ekstremne hrabrosti koju je uočila u svakodnevnom životu suvremenog društva, pa tako i njenom vlastitom.

– Tijekom performansa autorica je nastojala simbolički prikazati kako je okolina postala “teret” na glavama ljudi koji ju gotovo pridržavaju da ne padne, prepuštenu na milost i nemilost okolnostima – objasnili su organizatori.

Snimio Tomislav Matijašić.

Drugi performans naziva “Ljepota” u koprivničkoj sinagogi izvela je Josipa Bubaš. Performansom je prikazala likovno-izvedbeni čin koji se poigravao temom ljepote, upotrebljivosti i prezasićenosti.

– Video, najlonske vrećice, ispunjavanje prostora, traženje ljepote u običnom, likovni čin u galerijskom prostoru, izvedba objekta i objekt izvedbe spojili su se u cjelinu koja je graničila između ljepote i upozorenja te se dotaknula neizbježnih pitanja današnjice – dodali su.

Snimio Tomislav Matijašić.

Treći performans na koprivničkom Trgu mladosti izvela je Mirjana Đan, a riječ je o izvedbi naziva “Srbin, Cigan, Peder i Musliman”.

– Performans slavi zajedništvo njegujući različitost i individualnost te odaje počast žrtvama i preživjelima predrasuda i diskriminacija. Autorica je pokušala slušatelje suočiti s vlastitim predrasudama i strahovima u želji da ih razbije te iznova sastavi plemenitim osjećanjima jedinstva, ljubavi, milosti i oprosta. Pozvala je ljude da se oslobode stega konzervatizma, konformizma i moralne relativizacije i da se kroz poeziju i muziku prepuste ljubavi – zaključili su organizatori.

Snimio Tomislav Matijašić.

Svaki performans tako je zaintrigirao slučajne prolaznike, a tek djelić atmosfere s koprivničkih ulica pogledajte u fotogaleriji u nastavku.

zatvori