Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO U Legradu održana prva večer 14. Međunarodnog festivala folklora ‘Iz bakine škrinje’

Nakon godinu dana pauze, Dani kulturne baštine i Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje” vratili su se u Koprivničko-križevačku županiju.

Festival se ove godine održava po 14. put, ugostio je folkloraše iz cijele Hrvatske i susjedne Mađarske, a prva večer održana je jučer u Evangeličkoj crkvi u Legradu, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, poručili su iz Službe ureda župana.

Festival je otvorio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić naglasivši pritom važnost očuvanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine.

– Iznimno nam je drago što smo kao Županija godinama pokrovitelj ove vrijedne i važne manifestacije u sklopu koje se posjetiteljima prezentira raskoš i bogatstvo tradicijske kulture našeg područja, ali i naših bližih i daljih susjeda. Vesele nas gosti iz Hrvatske i susjedne Mađarske, njegujemo prijateljske odnose i stvaramo nove suradnje te svima želim da se ugodno osjećaju. Uživajte u nastupima i maštovitim koreografijama te ponesite lijepa sjećanja na našu županiju – poručio je Ljubić.

Dobrodošlicu sudionicima festivala poželio je i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.
Spomenimo da su na prvoj večeri nastupili Varaždinski folklorni orkestar, KUD Salinovec, ŽVS i plesni par KUD-a Delovi te gosti iz Mađarske – Folklorni ansambl Unagresca táncegyüttes.

Dodajmo da je druga festivalska večer na rasporedu večeras na Zrinskom trgu u Koprivnici s početkom u 21 sat, a u slučaju kiše nastupi će se održati u dvorani Gimnazije Fran Galović.

Festival traje do 18. srpnja, a riječ je o manifestaciji koja je mjesto susreta različitih kultura, upoznavanja, učenja te razvijanja poštovanja i prijateljstva među narodima. Organizatori su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, suorganizator KUD Zrin Legrad, a pokrovitelji Županija, županijska Turistička zajednica, Grad Koprivnica, Savez Alpe Jadran, Općina Legrad, HDS-ZAMP te Knjižnica i čitaonica Fran Galović.

zatvori