Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: POČEO OTKUP PŠENICE Kezele: Cijena će biti rekordna, očekujemo inflaciju gotovih mlinsko-pekarskih proizvoda

Cijena otkupa pšenice na području Koprivničko-križevačke županije ove će godine biti izuzetno visoka što će cijeniti ratari, no prerađivačima će zadati muke.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica Dalibor Kezele, direktor sektora poljoprivrede Podravke.

– Kao jedan on najvećih otkupljivača i prerađivača očekujemo vrlo dobru žetvu i prinose, no moramo spomenuti da je ova godina specifična. Nakon 2006. godine cijena otkupa pšenice će biti najviša što je dobro za naše ratare, no za prerađivače i nas koji smo na tržištu će biti izazovna. Na bazi cijena otkupa, očekujemo i inflaciju cijena gotovih mlinsko-pekarskih proizvoda – otkrio je.

Po pitanju konkretnih cijena otkupa, Kezele je nastavio kako one rastu ovisno o potražnji.

– Podravka će za ekstra premium klasu plaćati 1,40 kuna, za prvu klasu 1,37 kuna, 1,29 kuna za drugu, 1,22 kuna za treću i za četvrtu 1,15 kuna. Ove godine u odnosu na prošlu očekujemo 20 do 25 posto veću otkupnu cijenu. To našim ratarima ide u prilog, a hoće li to utjecati na rast cijena repromaterijala, ostalih sjemena i inputa u proizvodnju iduće godine – vrlo vjerojatno da. Ovakva visoka cijena zadržat će se neko vrijeme. Očekujemo i porast cijene otkupa kukuruza – istaknuo je.

Dotaknuo se i konkretnih detalja vezanih uz prve dostupne podatke o žetvi te otkupu.

– Za prve dane žetve, hektolitarski prinos je visok, iznad 82 udjela, no podbacio je protein koji se sada kreće na razini od 12 – dodao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenuo je i da Grupa Podravka sa sestrinskom kompanijom u Sloveniji na godišnjem nivou treba oko 100.000 tona pšenice.

– Od toga u Hrvatskoj planiramo otkupiti 42.000 tona. Za dio toga, 6.000 tona, imamo ugovornu proizvodnju s manjim proizvođačima, u slobodnom otkupu planiramo otkupiti 4.000 tona, u Virju smo otvorili otkupno mjesto gdje planiramo otkupiti 2.500 tona, a od velikih dobavljača planiramo otkupiti 18.000 tona – objasnio je te spomenuo kako je na vlastitih 230 hektara Podravka zasijala pšenicu visoke kvalitete, no otkupljivat će sve klase jer proizvodi sve rangove brašna.

Svoju procjenu situacije dao je i Miroslav Kos iz kompanije Mauthner, austrijske tvrtke koja je prije dvije godine kupila silose na koprivničkoj Danici. Očekivanja su ove godine dosta dobra, a prinosi zadovoljavajući, rekao je. Sličnog stava su i Ivan Augustinčić iz tvrtke Poljocentar te Dario Golub iz tvrtke Osatina.

Snimio Tomislav Matijašić.

Tatjana Međimurec, načelnica sektora u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, spomenula je kako na urod pšenice utječu vremenski uvjeti.

– U ovoj godini svjedočimo specifičnim klimatskim promjenama i iznenađujuće vrućem lipnju. U svibnju smo očekivali velike urode, ali i veće sadržaje proteina i dobar hektolitar. Međutim, lipanj je bio ekstremno topao u odnosu na prosjek pa tako u našoj županiji na agroklimatskim stanicama bilježimo dnevno prosječne veće temperature od jednog do tri stupnja, a zbog čega neke kasnije sorte pšenice neće pružati onaj prinos koji smo ranije očekivali – kazala je.

Po pitanju značaja naše županije u kvaliteti pšenice na državnoj razini, Međimurec tvrdi kako županija bilježi iznadprosječne prinose.

– Istaknula bih da se na ovom području izuzetno pazi na kakvoću otkupljene robe te da u odnosu na prosjek Hrvatske koji u zadnjih pet godina iznosi 5,65 tona, naša županija bilježi nešto veće prosječne prinose, a to je dijelom posljedica bolje raspodjele oborina u odnosu na istočni dio države koji pati od klimatskih poremećaja, odnosno suše u kritičnom vremenu razvoja pšenice – zaključila je.

zatvori