Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Održan treći festival ‘Krleža i Duga Rijeka’

U sklopu već tradicionalnog trećeg festivala “Krleža i Duga Rijeka”, 7. srpnja u dvorani koprivničkog Domoljuba održana je kazališna predstava “Ni med cvetjem ni pravice” autora Miroslava Krleže.

Obilježavanje Krležinog boravka u Koprivnici i Dugoj Rijeci nastavljeno je u subotu, 10. srpnja. Ujutro je u Koprivničkom muzeju viši kustos Dražen Ernečić održao projekciju slika Krležinog stana na adresi Gvozd 23, a potom su sudionici autobusom krenuli u obilazak Krležinih lokaliteta u Dugoj Rijeci.

U blizini nekadašnje stare škole gdje je predavala Bela Krleža, nazočne je ispred domaćina pozdravio načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman. Nakon toga je o stanovništvu i Krležinoj Dugoj Rijeci govorio koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić, a u raspravu su se uključili i tamošnji mještani. Vezu Krleže i Čeha analizirao je Marijan Lipovac, a časopis “Republika” u Krležino i današnje vrijeme predstavio je književni povjesničar i kritičar Mario Kolar.

Nakon predavanja domaćini su za sudionike i goste pripremili ručak. Festival je održan u organizaciji koprivničkog književnog časopisa Artikulacije, uz pomoć Općine Rasinja i partnere Ministarstva kulture i medija, Godina čitanja 2021., Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Muzeja grada Koprivnice i Muzeja grada Zagreba.

zatvori