Subota, 28. rujna 2024.

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica uskoro u vlasništvu Koprivničko-križevačke županije

Nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica dobit će novog vlasnika.

Naime, na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije izglasan je Zaključak o pokretanju postupka darovanja nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Koprivničko-križevačkoj županiji.

Drugim riječima, zgrada doma koja je trenutno u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tako bi trebala prijeći u vlasništvo Županije.

Dodajmo da je riječ o zgradi s dvorištem površine 8.417 kvadratnih metara, kao i o neplodnom tlu u Ulici Franje Mraza površine 2.890 metara kvadratnih, a nakon okončanja postupka darovanja, nekretnine će se nastaviti koristiti za potrebe doma.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obratio se 2018. godine domu dopisom vezanim uz inicijativu za uređenje međusobnih imovinsko-pravnih odnosa. Prema procjembenom elaboratu iz 2015. godine nekretnina je procijenjena na iznos od 52 milijuna kuna, dok je tadašnji interes Zavoda bio sklopiti kupoprodajni ili ugovor o zakupu nekretnine, što domu, kao ni Županiji nije odgovaralo.

– Dom je po Zakonu o ustanovama iz 1993. godine registriran kao javna ustanova osnivača Republike Hrvatske, a čija je djelatnost prešla u sustav socijalne skrbi bez daljnjeg doticaja s mirovinskim sustavom, no bez prijenosa vlasništva. Po istom je zakonu Zavod oblikovan u javnu ustanovu, a 1999. godine nekretnina doma je uknjižena u korist Zavoda, dok su osnivačka prava prenijeta na Županiju tek u prosincu 2001. godine – stoji u obrazloženju odluke koje potpisuje Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti.

Nadalje, navodi se da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici u studenom 2020. godine po predlagatelju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijela zaključak u vezi poduzimanja potrebnih aktivnosti za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama koje koriste javne ustanove, odnosno domovi za starije i nemoćne osobe. Tako se Županija u veljači ove godine obratila Zavodu sa zahtjevom za prijenos vlasništva nekretnine bez nakade, a 31. ožujka Upravno vijeće zavoda donijelo je Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Zavoda za prijenos prava vlasništva.

– Vlada 6. svibnja donosi Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Zavoda za prijenos prava vlasništva na nekretninama u Koprivnici sa Zavoda na Županiju bez naknade, a čime su ostvareni uvjeti za sklapanje ugovora o prijenosu prava vlasništva – zaključuju.

Slušaj uživo
zatvori