Srijeda, 15. svibnja 2024.

Zbirka koprivničkog muzeja bogatija za nekoliko predmeta

Zbirka svakodnevnog života Muzeja grada Koprivnice bogatija je za nekoliko predmeta s područja Đurđevca i Koprivnice.

Kako poručuju iz muzeja, u travnju ove godine stigla je bista Ivana Breke Davora.

– To je djelo akademskog kipara Josipa Fluksija iz 1984. godine, a riječ je o odljevu u bronci visine 60 centimetara. Bista prikazuje Ivana Breku Davora čije je ime nosila jedna đurđevačka ulica, streljačko društvo i drvoprerađivački pogon u Đurđevcu. Upravo ondje se nalazila ova bista na spomeniku koji je svečano otkriven u krugu tadašnje tvornice u Đurđevcu 1985. godine povodom obilježavanja Dana ustanka naroda Hrvatske koji se slavio 27. srpnja – govore.

Dodaju da je Ivan Breko Davor rođen u Sinju 1914. godine, a u Podravinu je stigao vrlo mlad kao stolarski pomoćnik. Ubrzo se učlanio u KPJ i bio je vrlo aktivan tijekom Drugog svjetskog rata, a 1942. godine postao je sekretar Kotarskog komiteta u Đurđevcu. Poginuo je 8. srpnja 1943. godine kada se vraćao sa savjetovanja partijskih radnika održanog u Bjelovaru.

U koprivničkom muzeju napominju i kako ovo nije jedina donacija.

– Gospođa Marija Sočev iz Koprivnice darovala je muzeju svečano vatrogasno odijelo svojeg oca Stjepana Ciganeka koji je bio član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gotalovo. Darovano odijelo sastoji se od svečane bluze, hlača, košulje, krave i kape. Na svečanoj bluzi nalaze se oznake vatrogasnog časnika I. klase na epoletama i reverima. Osim toga, na odijelu je zlatna medalja za požrtvovnost koju je dodjeljivao Savez dobrovoljnih vatrogasnih društava SR Hrvatske. Uz nju su i dvije vatrogasne spomenice i to za 30-godišnji i 50-godišnji aktivni rad u dobrovoljnom vatrogastvu koji su Stjepanu Ciganeku dodijelili Savez dobrovoljnih vatrogasnih društava NR Hrvatske i Vatrogasni savez Hrvatske – dodaju.

Spomenimo da je Stjepan Ciganek bio ugledni član DVD-a Gotalovo, dugogodišnji blagajnik društva i njegov počasni član. Obitelj je sačuvala njegovo svečano odijelo i odlučila ga darovati muzeju.

– Odijelo je početkom lipnja 2021. godine u Muzej grada Koprivnice donijela kćer darovateljice Adela Sočev, a preuzeo je kustos Nikola Cik. Djelatnici muzeja vodit će brigu o darovanim predmetima kao sastavnom dijelu muzejskog fundusa – zaključuju u muzeju.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
Izvor: Muzej grada Koprivnice
Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori