Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Umjetnička škola proslavila 60. rođendan, Šandl: Želja mi je da učenici dobiju nove prostore za rad

Umjetnička škola Fortunat Pintarić u utorak je proslavila 60. godina djelovanja.

Kako nam je rekla ravnateljica škole Ariana Šandl, bila je to prilika da učenici pokažu sve ono na čemu su radili kroz školsku godinu.

– Prekrasnim koncertom u Domu mladih uz nastupe komornih sastava, zborova i orkestara obilježili smo 60. godina rada. Nastavljamo u slavljeničkom tonu u petak, 4. lipnja u 18 sati kada ćemo imati koncert nagrađenih učenika – najavila je Šandl i dodala i da su polaznici škole ove godine sudjelovali na čak 12 natjecanja, što virtualno, što uživo.

– Osvojili smo ukupno 10 prvih, 19 drugih i jednu treću nagradu što je za ovakvu posebnu i izazovnu školsku godinu jedan respektabilan rezultat, a pogotovo s obzirom na veličinu naše škole i broj učenika. S takvim smo rezultatima prestigli daleko veće i razvikanije glazbene škole u Hrvatskoj – ponosna je Šandl.

Podsjetimo, ova je škola započela s radom 1961. kao podružnica varaždinske Glazbene škole. 1976. pripaja se Osnovnoj školi Đuro Ester, 1999. seli u vlastiti prostor u Svilarskoj, a 2006. počinje djelovati kao samostalna škola. 2010. počinje s izvođenje srednjoškolskog programa glazbenog obrazovanja, a 2012. otvara se Odjel za suvremeni ples te škola mijenja naziv iz Glazbena u Umjetnička škola Fortunat Pintarić.

S obzirom na veći broj učenika, škola je zahtijevala i veći prostor pa se nastava, osim u Svilarskoj, trenutno odvija i u Domu mladih te dvorani Branimir, a u planu je i uređenje koprivničke sinagoge.

Ariana Šandl. Snimio Marko Posavec.

– Ideja je da to bude koncertni prostor odnosno da donji dio sinagoge djeluje kao koncertna dvorana, a gornji dio kao galerijski prostor. No, to je samo dio prostora koji je nama potreban. Potrebniji su nam prostori za rad i učione. Do kraja mog radnog vijeka u Umjetničkoj školi zalagat ću se za izgradnju kompletno nove škole, to bi za nas bilo idealno – ističe.

Kako dodaje Šandl, Gradska uprava puno ulaže u obrazovanje pa postoji mogućnost da se ideja o potpuno novoj Umjetničkoj školi ubrzo i ostvari.

zatvori