Subota, 27. travnja 2024.

RANA INTERVENCIJA Popović: Patronažni rad je osnova usluge, no ograničeni smo zbog nedostatka osoblja

Rana intervencija jedna je od najvažnijih socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju, a u koprivničkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce provodi se nešto više od godinu dana.

Ravnateljica centra Radmila Popović objasnila nam je kako je patronažni rad osnova ove usluge, odnosno kako se najbolji rezultati postižu kada edukacijski rehabilitatori odlaze u dom djeteta i tamo s njim rade. No, zbog nedostatka radne snage usluga se na taj način trenutno provodi s ograničenim brojem djece.

– Patronažni rad je osnova rane intervencije i naše kolegice pružaju uslugu patronaže, odnosno rada u obitelji s djecom, ali s relativno ograničenim brojem djece jer naprosto ne stignu sa svima. Za sve one koji nisu uključeni u patronažni rad, tu je savjetovalište. Djeca koja budu u patronaži, a nakon što im se pruži dovoljna podrška, nastavljaju dolaziti u savjetovalište gdje im stručnjaci rane intervencije pružaju uslugu – kazala je.

Upravo je nedostatak stručnog osoblja problem koji bi se u Podravskom suncu trebao riješiti.

– Za sada je usluga organizirana tako da rade dvije edukacijske rehabilitatorice sa završenom edukacijom za praktičara rane intervencije, ali svaka radi samo na pola radnog vremena, dok ostatak radi u dječjem vrtiću zbog čega tehnički imamo jednu osobu zaposlenu u usluzi. Tim želimo proširiti, želimo da kolegice rade isključivo ranu intervenciju, a da zaposlimo nove stručnjake koji su potrebni – fizioterapeute, psihologe i logopede – dodala je.

Dodatan problem za uspješno izvršavanje aktivnosti rane intervencije centru predstavlja i izostanak službenog vozila. Popović je rekla kako se korisnici centra trenutno prevoze u unajmljenom vozilu, a želja im je kupiti vlastiti osobni automobil. Na tragu toga, prošle su godine pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja sredstava, no zbog pandemije koronavirusa doniran je tek dio potrebnog iznosa.

zatvori