Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: RAFTING KLUB KOPRIVNICA Kadić: Drava je hirovita i treba biti oprezan, ali njena ljepota je neprocjenjiva

Članovi Rafting kluba Koprivnica sutra organiziraju Rafting hrvatskom Amazonom – Dravom 2021.

Tim povodom porazgovarali smo s dugogodišnjim predsjednikom Rafting kluba Koprivnica Zlatkom Kadićem koji nam je rekao da klub djeluje već 20-ak godina.

– Dok sam se bavio padobranstvom, putovali smo po državama izvan Hrvatske pa smo tako završili i u Bihaću u Bosni. Tamo su nas domaćini počastili raftingom na rijeci Uni. Tako je sve to počelo. Tada sam kupio i čamac te se naš klub sve više i više počeo razvijati – kazao je Kadić.

Naglasio je da su jako puno radili na rijeci Uni. Došli su do ideje da ne bi smjeli zanemariti ni rijeku Dravu za koju kaže da je relativno pitoma, a na njoj već dugi niz godina organiziraju raftinge i treninge.

Kadić ističe da klub broji 40-ak članova uglavnom s područja Grada Koprivnice. U klub se mogu učlaniti svi koji to žele, a na raftinge Dravom vode i djecu stariju od dvije godine.

– U klubu imamo nekoliko iskusnih licenciranih skipera tako da nema mjesta bilo kakvom strahu – govori.

Naglašava da rade raftinge samo na Dravi i Uni, s tim da otkako je počela pandemija koronavirusa puno su se više orijentirali na Dravu.

– Una je puno zahtjevnija rijeka, dok za Dravu često znamo reći da je rafting za romantičare. Ne treba se zavaravati, Drava je vrlo hirovita i treba biti jako oprezan, no iskusni skiperi se znaju nositi s njom te neiskusnim rafterima koji idu s nama ukazujemo na opasnosti – kazao je.

Kadić svakome preporučuje da barem jednom sudjeluje u raftingu Dravom jer se tako najbolje mogu vidjeti sve njene ljepote.

– Ljudi dođu na obalu i vide rijeku te misle da su vidjeli rijeku, no to nema veze s onim kada se sjedne u čamac i kada se doživi ljepota te prirode. Svi su na kraju fascinirani ljepotom naše Drave koja je zasluženo dobila naziv hrvatska Amazona, odnosno sada čak i europska Amazona – rekao je.

Dodao je da se rafting ne može opisati riječima već se on mora doživjeti.

– Vozili smo brojne ljude iz Hrvatske, ali i svijeta. Većina njih reagirala je jednako – pitali su nas zašto krijemo Dravu od javnosti, kao da ju ne želimo nikome dati. Nevjerojatno je, jer mi Podravci ne znamo što imamo. Goran Šafarek je Dravu usporedio s Amazonom i to je istina jer razlike gotovo da i nema, osim što je Amazona šira. Ne treba ići daleko da se dožive prirodne ljepote, imamo ih mi i ovdje kod kuće – naglasio je.

Kadić je istaknuo da za sam rafting nije ništa potrebno jer oni sve osiguravaju.

– Rafting klub trenutno raspolaže s tri rafting čamca, a u svaki čamac ide po osam raftera plus skiper. To su prilično veliki i stabilni čamci – naglasio je.

Upravo će u tim, ali i dodatnim čamcima koje su posudili zbog velikog broja prijavljenih, održati sutrašnji rafting.

– Prošle smo godine imali smo prvi promotivni rafting Rafting hrvatska Amazona Drava 2020., sutra će biti ovogodišnje izdanje, a nadamo se da će se tradicija nastaviti i u godinama koje slijede. Iznenadio nas je ovogodišnji odaziv naših Podravaca. Toliko nas je iznenadio da smo se morali iz petnih žila potruditi da nabavimo još čamaca. Bit će nas stotinjak. Želja nam je da rafting postane jedan tradicija kao što su Podravski motivi ili Renesansni festival. Zasad smo na dobrom putu, a i dalje ćemo davati sve od sebe da u tome i uspijemo – zaključio je.

zatvori