Petak, 26. travnja 2024.

OBRAZOVANJE U PANDEMIJI Ravnateljica Prelogović: Školu ne čine zgrada, tehnologija i stvari, već djeca, učitelji i roditelji

Pandemija koronavirusa prodrla je u sve pore života, a tako je poremetila i normalno odvijanje i napredak najvažnije točke našeg društva – obrazovanja.

Iz prve ruke to je Dravi.info potvrdila i Sanja Prelogović, ravnateljica koprivničke Osnovne škole Đuro Ester. Otkrila je i kako komunikacijom može doći do poboljšanja novonastale situacije, no najveći napor ipak ostaje na djeci.

– Moramo biti svjesni da je online nastava izuzetno teška za učenike, nastavnike i roditelje. Svima je bilo teško. Međutim, mi smo nekoliko puta pitali učenike što je njima u online nastavi najteže i temeljem takvih anketa ostvarili smo puno bolji pristup djeci, ali i bolje rezultate. Kada su se učenici vratili u školske klupe oni su morali utvrditi i ponoviti sve što je naučeno online putem – istaknula je.

Nakon što je povoljna epidemiološka situacija dozvolila školske susrete kakvih se rado prisjećamo, bilo je važno ponovno motivirati učenike, nastavlja Prelogović.

– Učenici su morali shvatiti da je kraj školske godine bio blizu i da su morali učiti. Ono što želim reći je da su učenici svjesni da je škola jednostavnija za rad kada se u nju dolazi i radi u razredu. To naši učenici s roditeljima jako cijene – dodala je.

Prelogović smatra i kako iz svake nepovoljne situacije možemo izvući i nekoliko pozitivnih te kvalitetnih pouka.

– Od svega što je u pandemiji loše imamo i koristi. Sada se puno više cijeni rad nastavnika i škole, zajednički susreti, prijateljstva, druženja i sve ono što smo gubili tijekom pandemije. Nakon povratka u klupe svi više poštujemo – kazala je.

Ljudski faktor je, nastavlja, ono što je najvažnije.

– Školu ne čine niti zgrada, niti tehnologija, niti materijalne stvari, već djeca, učitelji i roditelji. Zato je nama prosvjetnim djelatnicima uz svu materijalnu potporu važno izgraditi dobrog mladog čovjeka koji će biti spreman susresti se s izazovima svijeta u koji ga šaljemo – dodala je.

Na tragu toga, za uspješnu izgradnju mladih i kvalitetnih ljudi potrebna je međusobna suradnja učitelja, učenika i roditelja.

– Što se tiče mojeg kolektiva, imam predivne ljude koji pristupaju svakom djetetu kao svom osobnom. Imamo roditelje koji su predivni i koji podržavaju školu, a imamo i krasne učenike koji znaju prepoznati vrijednosti i izvući pouku iz ove situacije – zaključila je Prelogović.

zatvori