Četvrtak, 25. travnja 2024.

Karlo Špeh odličan na državnom natjecanju u disciplini fizioterapeutska skrb: Iznimno sam zadovoljan, bilo je to jedno lijepo iskustvo

Lijepe vijesti stižu iz Srednje škole Koprivnica – učenik četvrtog razreda Karlo Špeh pod mentorstvom Ane Prentašić osvojio je odlično peto mjesto u disciplini fizioterapeutska skrb na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola Worldskills Croatia 2021.

– Iznimno sam zadovoljan, bilo je to jedno lijepo iskustvo. Imao sam sedam protivnika, bila je dosta dobra konkurencija, svi su dosta znali – rekao je Karlo i dodao da mu je za ovakvo natjecanje bilo dovoljno znanje iz redovnog obrazovanja jer je dobru edukaciju u školi.

Uz to, napominje da je iznimno važna bila podrška profesorima, prijatelja iz razreda i roditelja.

Izvor: Srednja škola Koprivnica

Njegova mentorica za Karla ima samo riječi hvale i napominje da je njena uloga kao mentorice zapravo bila samo nadopuna njegovog znanja.

– Karlo je jedan izuzetno pametan, elokventan i bistar dečko koji ima usvojenu veliku količinu znanja iz područja fizioterapije i dobro provodi tu vještinu i onda je moja uloga tu bila prilično lagana, jer imate perfektnog učenika, učenika najboljeg u klasi, pa sam ja zapravo bila samo nadopuna njegovog znanja odnosno riječ iskustva – objasnila je Prentašić i dodala da ono što je specifično za njihovu disciplinu je zapravo zbir svih znanja iz različitih strukovnih predmeta koje slušaju tijekom četiri godine.

Cilj je, ističe, sva ta znanja nekako međupredmetno povezati i ponoviti.

– Karlo je u tome bio vrlo uspješan. Natjecali smo se u disciplini fizioterapeutska skrb. Sve je bilo posloženo kao mali rehabilitacijski centar. Natjecanje je organizirano tako da dobijemo pacijenta koji ima određenu dijagnozu i shodno tom njegovom stanju moramo kreirati kompletan fizioterapijski program – objasnila je Prentašić.

Izvor: Srednja škola Koprivnica

Napomenula je da je Karlo najprije morao napraviti kompletnu fizioterapijsku procjenu. Nakon toga zadatak mu je bio provesti određene postupke fizikalne terapije pri čemu je morao aplicirati određene elektroprocedure toj pacijentici prema načelima struke i kreirati program kineziterapije odnosno određenih vježbi.

– Boduje se i ophođenje prema pacijentu i komunikacija, a u ovoj čitavoj COVID situaciji i dodatna higijena prostora. I inače je to naglašeno u našoj profesiji, ali u ovoj situaciji to je zahtjevnije jer primjerice moralo se paziti na distancu, a opet raditi s pacijentom. Nakon svih uspješnih procjena i intervencija zadatak mu je bio napraviti prezentaciju s napucima i savjetima za pacijenticu, njen tijek bolesti, što može očekivati, što i kako funkcionirati u aktivnostima – naglasila je Prentašić kojoj je ovakav Karlov uspjeh veliko priznanje.

Sva energija, entuzijazam i vrijeme koje ulažemo u te mlade ljude mi je potvrda da sve to zapravo vrijedi i ima smisla, zaključuje Prentašić.

zatvori