Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Galerijom Koprivnica večeras vladaju bluze, Zamljačanec: Vrijeme je da obradimo povijest mode u Podravini

Galerijom Koprivnica večeras će zavladati bluze.

Kako je to Dravi.info rekla Maša Zamljačanec, muzejska pedagoginja i jedna od autorica izložbe “Bluza – povijest mode u Podravini”, otvorenje izložbe zakazano je za 19 sati, a tema događanja je upravo ovaj bezvremenski odjevni predmet.

– Autorica izložbe Vesna Peršić Kovač i ja odlučile smo odabrati jedan odjevni predmet i kroz njega prikazati povijest mode u Podravini. Predstavili smo razvoj bluze od druge polovice 19. stoljeća do danas kroz različite slojeve – modni, ali i simbolički. Zbog toga izlažemo građanske, seljačke, tradicijske i radničke bluze – otkrila je.

Iako je priprema izložbe iziskivala mnogo truda, nastavila je Zamljačanec, pravo je vrijeme da moda bude u središtu jednog izlaganja.

– Iako smo ju pripremali zadnjih nekoliko godina, a neki možda i više desetaka godina skupljaju građu, došlo je vrijeme da obradimo temu povijesti mode u Podravini – dodala je.

Za večerašnju izložbu osmišljen je i neobavezni dress code.

– Budući da svaka od predstavljenih bluza ima svoje značenje, mi ćemo također doći u bluzama koje nam imaju posebno značenje. Voljeli bismo u to uključiti i posjetitelje tako da svi budemo dio malog zajedničkog druženja te da možemo razmjenjivati priče o našem doživljaju mode, ali i o odjevnim predmetima koji su nam dragi – rekla je.

Spomenimo da je namjera autorica kroz izložbu predstaviti i kako su se muškarci i žene u Podravini odnosili prema modi te koliko im je ona bila važna. Čini li odjeća čovjeka još je jedno pitanje na koje će se večeras pokušati pronaći odgovor, zaključila je Zamljačanec.

zatvori