Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Sastalo se novo koprivničko Gradsko vijeće, ima 19 članova, od toga i najmlađeg vijećnika u zemlji

U koprivničkom Domu mladih danas je održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice.

Za predsjednika je ponovno izabran HSS-ov Ivan Pal, dok su za njegove zamjenike imenovani Maja Marković iz vladajuće većine te Franjo Marković iz redova oporbe.

– Ova odluka daje određenu obavezu u načinu vođenja vijeća. Svi se u Gradskom vijeću poznajemo, a iako imamo različita viđenja kako riješiti određene probleme i odlučivati o prioritetima, očekujem zdrav politički odnos i konkurenciju. Možemo biti primjer ostalim sredinama kako bi predstavničko vijeće trebalo funkcionirati – istaknuo je Pal.

Snimio Tomislav Matijašić.

Zadovoljan mjestom potpredsjednika je Franjo Marković koji je naglasio kako će njegov rad u vijeću biti produžetak HDZ-ove predizborne kampanje koja je bila sveobuhvatna, a sve u cilju da građani Koprivnice žive bolji i kvalitetniji život.

Osim što je izabrano novo vodstvo, na sjednici je upriličena i svečana prisega novih-starih članova vijeća. Koprivničance će naredne četiri godine tako predstavljati ukupno 19 vijećnica i vijećnika. Najviše mandata, njih 11, pripalo je koaliciji SDP-a, HSS-a, HSU-a, HSLS-a i GLAS-a. S ove liste u vijeće ulaze Petra Rožmarić, Dragutin Jeđud, Kristina Mikulić, Željko Šemper, Ksenija Kraljic Babić, Nenad Martinaga, Maja Marković, Timon Fabijanec, Vesna Peršić Kovač, Mihaela Lončarek i Ivan Pal. Na vladajućoj listi nalazio se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, no on je svoje mjesto zbog nespojivosti mandata prepustio Mihaeli Lončarek.

Tri su mandata pripala HDZ-u, a u vijeće stoga ulaze Franjo Marković, Saša Cestar i Mladen Fajdetić. Ratimir Ljubić, aktualni zamjenik koprivničko-križevačkog župana, svoje je mjesto također morao prepustiti zbog čega u vijeće umjesto njega ulazi upravo Cestar. Sonju Celiščak zamijenit će Mladen Fajdetić.

Uz to, koalicija Mreže nezavisnih lista i HNS-a dobila je dva mandatna mjesta koja su iskoristili Ivica Suvalj i Goran Pakasin. Iz redova Nezavisnih s dva mandata u vijeće ulaze Josip Večenaj i Dražen Mikulec, dok će Domovinski pokret s jednim mandatom predstavljati Davor Milaković.

Zanimljivo, u 19 vijećničkih mjesta našlo se jedno i za 19-godišnjeg Timona Fabijanca, najmlađeg gradskog vijećnika u Republici Hrvatskoj.

– Prva sjednica je prošla super. Na budućim sjednicama planiram biti glasan, no još se privikavam. Sretan sam što je gradonačelnik Jakšić dao glas mladima, a s kojima ću donijeti neke ideje koje ćemo iznijeti u vijeću – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodajmo da se okupljenim vijećnicima na koncu sjednice obratio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji smatra kako je današnja sjednica prošla u duhu korektnosti i dijaloga.

– Zahvalio bih svima na korektnoj kampanji i čestitao im što su izabrani u Gradsko vijeće te što će moći zastupati interese građana. Hvala građanima na povjerenju koji su dali meni i cijeloj našoj koaliciji koja ima stabilniju većinu. To je ono što nas jako veseli, ali i obvezuje – rekao je.

Spomenimo da je kroz dopunu dnevnog reda danas formirano devet odbora nužnih za daljnje funkcioniranje vijeća, dok se ostatak imenovanja očekuje na sljedećoj sjednici koja je predviđena za srpanj.

zatvori