Subota, 12. listopada 2024.

FOTO Ljubitelji vina uživat će u tematskim predavanjima i izložbama, glazbi, ali i dobroj kapljici

Ljubitelji dobre kapljice ponovno će doći na svoje – 26. lipnja suradnjom Muzeja grada Koprivnice i Udruge vinskih entuzijasta 5F po prvi puta održat će se Vinska konferencija, naravno uz već četvrti po redu Wine Fest.

Otkrio je to na današnjoj konferenciji za medije Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Čimin je rekao i kako će se oba događaja održati u sklopu europskog projekta reVITAlize.

– Vinska konferencija će se održati u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić od 12 sati. Počet ćemo s predavanjima na temu vinogradarstva i svega onoga što se veže uz podrumarstvo i vinogradarstvo. Uspjeli smo okupiti 10 predavača različitih profila, tematike i interesa, a konferencija će biti podijeljena u dvije sesije pa ćemo kroz otprilike četiri sata dobiti jednu zaokruženu cjelinu – od pokretanja vinograda pa do samog dobivanja vina – istaknuo je Čimin.

Tomislav Zalar iz Udruge vinskih entuzijasta 5F dodao je da će Mario Tomiša govoriti o vinskoj ambalaži, profesorica Iva Šarkanj o fenolima u vinu, Bojan Šarkanj o mikroorganizmima u vinu, Helena Tomić Obrdalj ispred Društva kemičara i tehnologa Podravke predstavit će trend temu foodparing.

– Izlaganje će imati i dva vrhunska enologa – Mladen Papak iz Iloka i Luka Košćak iz Vinarije Kostanjevec. Bavit ćemo se i poviješću vinogradarstva, a uvid u tu temu dat će nam Nikola Cik. Tomislav Filipović, jedan od vodećih stručnjaka za maslinovo ulje u Hrvatskoj, predstavit će maslinova ulja, Željka Međurečan Oštrkapa pričat će o zaštiti ulja i top temi – nametnik cvrčak, a Domagoj Matković kao predsjednik naše udruge reći će par zanimljivosti o vinima Hrvatske – objasnio je Zalar.

Čimin je napomenuo da će konferencija sezati izvan granica države, a u suradnji s koprivničkim Sveučilištem Sjever bit će ju moguće pratiti i virtualnim putem.

– Konferencija će biti međunarodnog karaktera uzevši u obzir da će ispred mađarskog partnera sudjelovati 10 sudionika, a istovremeno ćemo sa Sveučilištem Sjever imati livestream komunikaciju putem YouTube kanala zbog ograničenja prostora i epidemioloških mjera. Uz to, sveučilište ima i biotehnološki smjer pa će profesori, ali i neki zainteresirani studenti moći prisustvovati konferenciji – nastavio je.

Nakon Vinske konferencije od 19 do 23 sata na terasi Doma mladih uslijedit će i četvrti Wine Fest, manifestacija koja predstavlja najbolja vina Podravine i šire regije.

– Izuzetno nam je drago da je europski projekt reVITAlize mogao podići Wine Fest na višu razinu u financijskom i organizacijskom pogledu. Festival prerasta i u međunarodni karakter budući da nam se iz Letenyea dolaze predstaviti tri vinara – kazao je Čimin.

Važnost održavanja manifestacije ovakvog tipa naglasio je i Zalar.

– Zasad imamo 13 vinara, čekamo još šest da nam se javi, a bit će i dva maslinara. Kao i uvijek naglasak je na podravskim vinarima. Ovo je rijetka prilika koja nam pruža da na jednom mjestu okupimo najbolje podravske vinare, hobiste, ali i eminentna hrvatska imena vinske scene – zaključio je Zalar.

Dodajmo da će se u sklopu projekta reVITAlize održati i još nekoliko manjih aktivnosti.

– Organizirat ćemo i koncert Koprivničanca Erica, mladog autora koji već etabliran na sceni, no mislili smo da je ovo prigoda da ga još jednom poslušamo. Uz to, izložbu Podravske klijeti Petra Petrovića ćemo predstaviti uz punktove cijepljenja jer je jedan od indikatora projekta postizanje određenog broja posjetitelja, a budući da se ostale aktivnosti odgađaju, došli smo do ideje da jedini u Hrvatskoj doskočimo toj problematici – poručio je Čimin te se pohvalio i novim vizualnim identitetom za koji je zaslužan Zvonimir Haramija Hans, poznati koprivnički umjetnik.

Osim spomenute izložbe, 25. lipnja uslijedit će i izložba vezana uz tematiku vinogradarstva naziva Išel budem v kleticu, a riječ je o predstavljanju arhitektonskih nacrta koprivničkih kleti na obroncima Bilogore s početka 20. stoljeća.

Dodajmo da je osnovni zadatak europskog projekta reVITAlize energetska obnova zgrade muzeja koja je trenutno u drugoj zahtjevnoj fazi obnove.

Tekst pripremili Tomislav Matijašić i Adela Zember.

Slušaj uživo
zatvori