Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Košarkašice Virja drugu godinu zaredom u borbi za naslov državnih prvakinja

Košarkašice Virja već duži niz godina ostvaruju iznadprosječne rezultate u mlađim dobnim kategorijama.

U tom podravskom selu visoke kulture i povijesti u zadnjih 21 godinu stvorena je čvrsta baza ženske košarke koja je potvrđena prošlogodišnjim osvajanjem naslova prvakinja Hrvatske u kategoriji djevojčica U13 uzrasta.

Robert Čimin, predsjednik kluba, naglasio je da su u ovoj sezoni seniorke ostvarile dvije pobjede u Skupini A Prve ženske lige i zauzele peto mjesto, juniorke su spletom nesretnih okolnosti završile zbog jednog koša na drugom mjestu iza Koprivnice u Regiji Sjever, što su popravile mlađe ekipe osvajanjem regionalnih naslova.

– Kadetkinje su u ponedjeljak u poluzavršnici izgubile visokom razlikom od ekipe FSV iz Rijeke, a dan kasnije, u utorak, pretkadetkinje su u poluzavršnici nacionalnog prvenstva svladale Crikvenicu i ušle u Final Four odnosno završnicu prvenstva i borbu za medalju – istaknuo je Čimin.

Dodao je da će se završnica organizirati upravo u Virju 3. i 4. srpnja, a u kojem će uz momčad Virja nastupiti i ekipe Raguse Dubrovnik, Vodica i zagrebačke Trešnjevke.

Valentina Hrženjak, trenerica virovskih košarkašica, ali i odnedavno pomoćnica izbornika Hrvatske U18 juniorske reprezentacije, postigla je da su pretkadetkinje izborile završnicu Prvenstva Hrvatske u kategoriji pretkadetkinja Z15.

– Naša velika želja bila je da završnicu dovedemo u Virje te smo uspjeli u tom naumu pa ćemo prvi vikend u srpnju ugostiti najbolje ekipe pretkadetkinja. U polufinalnoj utakmici snage ćemo odmjeriti sa zagrebačkom Trešnjevkom, dok drugi polufinalni par čine Vodice i Ragusa iz Dubrovnika. Očekujem težak turnir jer svaka ekipa ima svoje kvalitete. Najbitnije je da mi odigramo borbeno i u obrani i u napadu, da se potrudimo za svaku loptu i svaki skok. Ako budemo na tom nivou sve je moguće – naglasila je.

Hrženjak je naglasila da je plasman u završnicu veliki uspjeh za podravski sport te kako se nada da će najsjajnija medalja ostati u Podravini. Hrženjak ističe da se rad isplati što pokazuje ne samo izborena završnice, već i poziv njenih igračica u Hrvatsku reprezentaciju.

– Naše Lana i Tena Popović te Iva Šoš pozvane su u U14 reprezentaciju i predstavljat će Hrvatsku na Slovenia Ballu. Moji počeci su također bili na Slovenia Ballu. Uz mene iz našeg kluba bila je tamo i Lorena Molnar, a u reprezentativnim okupljanjima smo sudjelovale i idućih godina. Nadam se da će djevojke iskoristiti svoju priliku, kao što smo je iskoristile nas dvije, jer je to od velikog značaja za naš klub. Jedno veliko priznanje i dokaz da radimo kvalitetno i idemo u pravom smjeru – kazala je.

Hrženjak je i sama dobila angažman u Hrvatskoj reprezentaciji i to u juniorskom uzrastu.

– Dobila sam poziv od instruktorice Žane Lelas i bit ću njezina pomoćna trenerica u juniorskoj U18 reprezentaciji. Pripreme se održavaju u Velikoj pored Požege, a reprezentativni turnir održava se u Rigi, Latviji. Mogu reći da sam iznenađena pozivom, ali sam ga podjednako tako objeručke prihvatila. Mislim da ću puno naučiti u tih mjesec dana i nadam se, svojim igračkim iskustvom, pripomoći djevojkama – istaknula je.

Hrženjak je naglasila da ona i njene igračice imaju veliku podršku Uprave kluba na čelu s Robertom Čiminom.

– Otkako je sredinom prošle godine na čelo kluba stao predsjednik Robert Čimin, od tada Klub odlično funkcionira. Moram reći da cijela Uprava potpuno vjeruju u mene, daju mi punu podršku i slobodu u radu s djevojkama. Iznimno mi je važno imati takvu pozitivnu atmosferu koju tada mogu prenositi na djevojke. Vidjelo se to i na posljednjim utakmicama, pogotovo u Crikvenici, gdje se pokazao karakter i mirnoća u krucijalnim elementima i trenucima utakmice – rekla je.

Hrženjak je poručila da se nada da će uspješno odraditi predstojeću završnicu.

– Velika nam je želja u budućnosti ponovo imati dobar seniorski pogon i vratiti se u elitni rang seniorske košarke. Mogu reći da smo na dobrom putu što se vidi iz svega dosad rečenoga, od Uprave do mladih djevojaka koje će u skoro vrijeme činiti okosnicu seniorske ekipe. Iskoristila bih priliku i pozvati sve klinceze da nam se pridruže u osnovnoškolskoj dvorani u Virju, ponedjeljak, srijeda, petak u terminu od 17 do 18 sati. Dođite i osjetite radost loptanja pod obručima – kazala je.

Hrženjak je zaključila da je puno posla pred njima, a raduje ju što i činjenica da su ovoga tjedna počinje i ljetna Škola košarke na kojoj će tijekom ljeta svoje prve košarkaške korake usvojiti nova generacija košarkašica rođenih između 2011. i 2014. godine.

zatvori