Petak, 17. svibnja 2024.

Biciklisti u prvih pet mjeseci izazvali 12 prometnih nesreća te počinili 724 prekršaja

Na području Podravine i Prigorja u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je ukupno 270 prometnih nesreća, a u njih 18 sudjelovali su biciklisti.

– U nesrećama je sudjelovalo 19 biciklista te je stradalo njih 15. Teško su ozlijeđena tri biciklista, dok ih je 12 lakše ozlijeđeno – poručuju iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Usporedivši te podatke s prošlogodišnjima, broj prometnih nesreća s biciklistima povećan je za 12, dok je broj ozlijeđenih biciklista povećan za devet osoba. Uz to, biciklisti su izazvali 12 prometnih nesreća, odnosno 67 posto prometnih nesreća u kojima su sudjelovali.

– Najčešće vrste prometnih nesreća koje su izazvali biciklisti bile su sudari s vozilima iz suprotnih smjerova što je zabilježeno u tri slučaja, isti broj nesreća vezan je uz bočne sudare, dok su zabilježene i četiri ostale vrste nesreća. Najčešće greške biciklista bile su nepropisno mimoilaženje zbog čega je došlo do dvije prometne nesreće, nepropisno uključivanje u prometu izazvalo je četiri nesreće, a nepropisno kretanje kolnikom tri – objašnjavaju u policiji.

Dodaju kako su maloljetni biciklisti izazvali četiri prometne nesreće, kao i biciklisti pod utjecajem alkohola, dok su osobe starije od 55 godina izazvale njih pet.

Spomenimo da je u prvih pet mjeseci zabilježeno i 8.796 prometnih prekršaja, od kojih su biciklisti počinili njih 724. Najviše prekršaja, njih čak 288, vezano je uz upravljanje biciklima pod utjecajem alkohola, nekorištenje reflektirajuće odjeće ili prsluka rezultiralo je sa 103 prekršaja, zabilježeno je i 97 prekršaja vožnje bez svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, kao i 96 prekršaja nekorištenja postojećih biciklističkih staza ili traka.

zatvori