Petak, 3. svibnja 2024.

Vjekoslav Robotić: Organizirane norijade nema, maturalna večer u niskom startu, čekaju se nove mjere stožera

Prije pandemije koronavirusa svibanj nismo mogli zamisliti bez šarenih modnih kreacija maturanata, salonskog kola u centru grada, norijada, maturalnih večeri.

Po svemu sudeći, ovakve vesele i već tradicionalne prizore ove godine ipak nećemo gledati.
Ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić rekao je Dravi.info da zbog epidemiološke situacije norijade i salonskog kola neće biti.

– Čekali smo mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, odnosno što će se i kako propisati za ovaj tjedan, no nažalost mjere su ostale iste, a to znači da nekakvih organiziranih druženja maturanata ne može biti. Žao mi je maturanata koji su zakinuti za maturalna putovanja u prošloj godini, pa su proživljavali zajedno s nama i roditeljima tri lockdowna, dva onlinea – rekao je Robotić i dodao da se salonsko kolo, osim zbog epidemioloških mjera, ne može održati jer se nije niti moglo uvježbati tijekom online nastave.

Snimio Marko Posavec.

Ipak, tračak nade nazire se po pitanju maturalne proslave jer je najavljeno popuštanje mjera početkom lipnja.

– Vijeće maturanata naše škole je spremno za maturalnu večeru u smislu logističke pripreme i bilo bi divno i krasno da ta djeca koja definitivno zaslužuju taj svečani čin koji je sastavni dio formalnog završetka četverogodišnjeg obrazovanja, to i dobiju. Oni su zasad napravili svu logističku pripremu, a hoće li mjere dozvoliti da se to održi ili ne, to ćemo tek vidjeti – istaknuo je.

Ravnatelj se slaže s činjenicom da je pandemija koronavirusa maturantima na neki način uzela dio najboljeg životnog razdoblja i napominje da su zakinuti za dio tradicije koji se prenosi iz godine u godinu da završavaju svoje četverogodišnje obrazovanje bučno tijekom maturalnog tjedna.

– U ovom trenutku taj dio zakidanja koji je vezan za poštivanje epidemioloških mjera, jer naravno moramo paziti na zdravlje tih mladih ljudi, njihovih ukućana i zajednice, općenito se može nadoknaditi na neke druge načine kad pandemija prođe – naglasio je Robotić.

Osim što im je koronavirus poremetio planove na veselijem dijelu završetka srednjoškolskog obrazovanja, pritisak im stvara i državna matura, odnosno pripreme u novonormalnim uvjetima. No, ravnatelj napominje da škola svakodnevnom edukacijom nastoji kod učenika maturalnih razreda smanjiti stres, odnosno stvoriti pozitivni stres u smislu pripreme za što kvalitetnije pisanje ispita državne mature koji počinju 4. lipnja i traju sve do kraja mjeseca.

– Maturanti se ozbiljno spremaju i nimalo ne sumnjam u njih kao mlade i ozbiljne ljude koji završavaju gimnazijsko obrazovanje da će položiti jednako dobro kao i prethodne generacije – tvrdi Robotić.

Ipak, smatra da će ova turbulentna godina između online i kontaktne nastave ostaviti posljedice.

– Odraz će biti vidljiv općenito na cijeloj generaciji i populaciji maturanata u Hrvatskoj s tim da maturanti s potresom porušenog područja još imaju i taj dodatni stres i neće im sigurno biti lako. Statistički gledano, naši maturanti u odnosu na nacionalni prostor imat će jednake uvjete kao i svi drugi tako da se generalno populacijski taj nedostatak online nastave neće vidjeti jer će rezultat biti jednako lošiji na razini cijele države – zaključio je ravnatelj i svim svojim maturanticama i maturantima poželio uspješan završetak školovanja.

zatvori