Petak, 26. travnja 2024.

HSS optužuje Švegovića za ucjenu poduzetnika i zaključavanje djelatnika Općine; Švegović podnio kaznenu prijavu za primanje mita

Teške optužbe na račun načelnika Općine Koprivnički Ivanec Marija Švegovića, iznijeli su na današnjoj konferenciji za medije članovi HSS-a Zoran Vrabelj, kandidat za načelnika Općine Koprivnički Ivanec i Alen Jančevac, zaposlenik spomenute Općine.

Vrabelj je kazao da su jučer neke stvari prešle mjeru dobrog ukusa te da su morali sazvati konferenciju za novinare kako bi javnost saznala što se dogodilo u Općini Koprivnički Ivanec.

– Jučer je napadnut moj prijatelj Alen Jančevec s lažnim izjavama i ucjenama. Ovo je ozbiljna Švegovićeva manipulacija i atak na ugled i čast Jančevca, ali i na njegovu egzistenciju – kazao je Vrabelj.

Jančevec, viši referent za investicije u Općini Koprivnički Ivanec, naglasio je kako u Općini radi devet godina.

– Svih tih godina pokušao sam obavljati svoj posao savjesno i odgovorno te nikada nisam imao nikakvih problema. Otkako radim, kroz Općinu su prošla tri načelnika te sam sa svima surađivao korektno. Ono što se desilo ovih dana je nešto zbog čega smo morali sazvati konferenciju za novinare jer sam doživio ucjene od strane trenutnog načelnika. Ucjene su direktno vezane uz ove lokalne izbore te se direktno odnose na činjenicu što sam član HSS-a i što javno podržavam Zorana Vrabelja kao kandidata za općinskog načelnika – istaknuo je Jančevec.

Kazao je da je Općina raspisala natječaj za sufinanciranje poduzetnika i obrtnika s područja Koprivničkog Ivanca.

– Taj natječaj sam ja pisao, jer je to u opisu mog radnog mjesta. Na natječaj je stiglo osam prijava. Na sjednici povjerenstva nije donesena odluka o pristiglim ponudama, već je dogovorena druga sjednica koja je bila zakazana za jučer u 19:30. Prije sjednice, a nakon radnog vremena, Švegović je pozvao jednu osobu i doslovno ju ucijenio da mora potpisati unaprijed pripremljenu lažnu anonimnu izjavu u kojoj tvrdi da sam ja kao općinski djelatnik od njega tražio mito od 10 posto s ciljem pomaganja u dobivanju natječaja. Kad sam saznao tu informaciju odmah sam otišao u policiju i podnio kaznenu prijavu protiv Švegovića. Prijava je podnesena i zbog postupka ne mogu komentirati detalje i otkrivati imena – objasnio je Jančevec.

Istaknuo je da su optužbe na njegov račun jako niski i nemoralni udarci.

– Za sve ovo što govorim imamo naravno i dokaze, o kojima ne smijem govoriti zbog postupka koji je u tijeku. Ono što u ću reći je da je dotični gospodin, koji je ucijenjen od strane Švegovića bio u šoku, ali i u strahu jer je bio ucijenjen s policijom, potpisao tu izjavu. Danas ujutro je isti taj gospodin samoinicijativno otišao u policiju te policijskom inspektoru podnio svoju izjavu u kojoj je priznao da je pod ucjenom Švegovića morao potpisati lažnu izjavu u kojoj piše da sam ga ja kao djelatnik Općine tražio mito kako bih mu pomogao da dobije sredstva od Općine – rekao je Jančevec.

Prema riječima Jančevca na jučerašnjoj je sjednici intervenirala i policija.

– Prije same sjednice obavio sam razgovor u policiji. Nakon razgovora u policiji Vrabelj kao član povjerenstva i ja kao službenik, došli smo na spornu sjednicu. Prije početka sjednice iznio sam saznanja da je Švegović ucijenio jednog mještana da mora potpisati izjavu pod prijetnjom policije. Načelnika sam obavijestio i o tome da sam ga prijavio policiji. U tom sam trenutku htio napustiti sjednicu, no Švegović me fizički u tome spriječio. Zapriječio mi je izlazak iz općinske vijećnice, svojim tijelom je stao na vrata i nije mi dopustio da izađem van. Tada je došlo do malog naguravanja. U tom je trenutku Vrabelj ponovno pozvao policiju, ja sam uspio izaći iz prostorije, no Švegović je tada zaključao ulazna vrata. Uspio sam izaći iz zgrade na stražnji ulaz te sam ispred zgrade pričekao policiju koja je uspjela sve raščistiti te smo se tada razišli – zaključio je Jančevec.

Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec, kazao je da je u policiji potpisao izjavu o tajnosti te da ne smije ništa komentirati.

– Istina je da sam podnio kaznenu prijavu za primanje mita te je to jedino što mogu ovaj trenutak kazati – kratko je poručio Švegović.

Na naš upit o kaznenim prijavama koje su podnijete protiv njega, Švegović je kratko prokomentirao da je to reakcija na njegovu prijavu za primanje i davanje mita.

zatvori