Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Hojsak i Novosel održali glazbenu radionicu u koprivničkom Domoljubu

Glazbenici Tihomir Hojsak i Filip Novosel u petak su u koprivničkoj dvorani Domoljub održali glazbenu radionicu pod nazivom “Tradicija kao inspiracija za originalno autorstvo”.

Iz Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica poručuju da je radionica bila namijenjena svima koji se bave stvaralaštvom u glazbi, a prvenstveno polaznicima Umjetničke škole Fortunat Pintarić koji su željeli naučiti nešto više o tradiciji.

Dodaju da su Tihomir i Filip na neposredan način, kroz brojne primjere i neposredan pristup, polaznicima edukacije prenijeli dio svojeg bogatog znanja i iskustva.

Podsjetimo, Tihomir Hojsak je kontrabasist novog vala jazz generacije, rođen u Koprivnici 1981. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Varaždinu, a diplomu je stekao na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2005. godine. Svoje školovanje nastavio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te 2012. godine steče magistraturu kontrabasa. Profesor je glazbenog odgoja u Osnovnoj školi Borovje te svira u HNK u Zagrebu i uz to aktivno sudjeluje na glazbenoj sceni u suradnji s brojnim eminentnim glazbenicima iz hrvatske i inozemne klasične i jazz scene. S tamburašem s jazz diplomom Filipom Novoselom 2016. godine osniva duo “Bow vs Plectrum”. Duo je pokrenuo novi pravac koji je osigurao više od 70 koncerata godišnje diljem svijeta. Njihov album prvijenac proglašen je najboljim izdanjem za 2016. godinu te je osvojio tri nominacije za diskografsku nagradu Porin. Tijekom svoje prve turneje u SAD-u Tihomir Hojsak i Filip Novosel dobili su priznanja američkog kongresa i kalifornijskog senata za doprinos američkoj publici svojom turnejom “Sounds of Croatia”.

Filip Novosel jedan je od vodećih tamburaša i inovatora na tamburi svoje generacije. Njegov glazbeni izražaj spoj je jazza, hrvatske tradicijske i klasične glazbe s vidljivim utjecajima glazbe drugih naroda južne i istočne Europe. Magistar glazbene pedagogije na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu postao je 2011. godine na temu Tambura i tehnike sviranja tambure u jazz glazbi., dok 2013. godine diplomira cum laude na prestižnoj The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, čime se upisao u povijest kao prvi diplomirani jazz tamburaš. Za vrijeme dvogodišnjeg studija u New Yorku, Novosel je imao priliku učiti od glazbenih velikana kao što su Reggie Workmann, Vic Juris, Peter Bernstein, Samir Chaterjee, Yosvany Terry i mnogi drugi. Najvitalnija glazbena suradnja ona je s mladim slovenskim bubnjarom i kompozitorom Žanom Tetičkovičem s kojim formira kvintet Balchemy, koji je nagrađen kao pobjednik na natjecanju studenata u istaknutom američkom jazz časopisu Downbeat u kategoriji small jazz combo čime Novosel postaje prvi tamburaš nagrađen od strane ovog uglednog jazz časopisa.

Osim kao izvođač, Filip Novosel bavi se i pedagogijom te je trenutno zaposlen kao profesor tambure u Glazbenoj školi u Novskoj. Također, Novosel djeluje i kao vanjski suradnik – viši predavač na Akademiji za umjetnost u Osijeku.

Spomenimo da je radionica održana u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Umjetničke škole Fortunat Pintarić te pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja.

Izvor: POU Koprivnica
Izvor: POU Koprivnica
Izvor: POU Koprivnica
zatvori