Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Zapaljene svijeće i položeni vijenci kod Spomenika hrvatskoj slobodi povodom obilježavanja Dana državnosti

Kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu u Koprivnici danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su Darko Koren, koprivničko-križevački župan te njegov zamjenik Ratimir Ljubić, Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice, predstavnici MORH-a i MUP-a te predstavnici županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Župan Koren istaknuo je da je današnje obilježavanje pokazalo jedno jedinstvo i zajedništvo kakvo je i zamišljeno tih dana kad je stvarana Hrvatska.

– Ovdje su se okupile sve institucije hrvatskog društva kojih ne bi bilo da nije bilo ovog datuma kojeg danas obilježavamo. Tog datuma pak ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja i svih onih koji su utkali svoje živote u stvaranje hrvatskog društva. Ovo nije kraj. Svatko od nas ima zadatak da i nadalje daje svoj doprinos razvoju hrvatskog društva u gospodarskom, društvenom i političkom te svakom drugom smislu – kazao je župan.

Dodao je da društvo treba osloboditi od negativnosti i primitivizma.

– Moramo stvarati društvo koje neće naše mlade ljude poticati da odlaze iz ove države. Moramo stvarati društvo koje će garantirati egzistenciju, društvo u kojem postoji argumentirana rasprava i društvo koje njeguje dijalog – naglasio je župan te čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske svim građanima županije.

Gradonačelnik Jakšić kazao je da se ovim datumom prisjećamo svih onih koji su početkom 90-tih dali sve od sebe, riskirali svoje živote i zdravlje da bismo danas imali svoju slobodnu, suverenu i neovisnu Hrvatsku.

– Hvala svim tim ljudima. Hvala svim tim curama i dečkima, ali hvala i svim generacijama koje u ovih 30 godina rade na stvaranju naše države i društva. Bez obzira na to koliko smo ponekad svi kritični, ipak moramo priznati da je u ovih 30 godina izgrađen određeni nivo institucija te da postoji određena struktura društva. Na svima nama je da dajemo sve od sebe da institucije i društvo budu bolji nego što su sada – kazao je Jakšić.

Dodao je da je pred nama i novo proračunsko razdoblje Europske unije koje nudi velike mogućnosti za budući razvoj zemlje.

– Gledajući ono zajedništvo koje smo imali prije 30 godina, vjerujem da možemo stvoriti jedno novo zajedništvo za razvoj naše zemlje – istaknuo je Jakšić te zaželio svim građanima sretan Dan državnosti.

Dodajmo da je nakon polaganja vijenaca održana misa zadušnica u crkvi sv. Nikole biskupa u Koprivnici.

 

Svečano polaganje vijenaca u spomen svim hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Domovinskom ratu

Objavljuje Drava.info u Četvrtak, 27. svibnja 2021.

zatvori