Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO: SVIJET HOGWARTSA Ljiljana Vugrinec: Fantasy franšizama kao važnim dijelom popularne kulture možemo privući pažnju na knjižnicu

Popularna kultura življa je nego ikad. U svijetu zmajeva koji rigaju vatru, zombija koji su preuzeli živući svijet i čupavih džepnih čudovišta, našlo se mjesta i za Harryja Pottera, čarobnjaka sa štapićem.

Harry je voljen diljem svijeta, a malo tko nije pročitao ili pogledao nekoliko naslova vezanih uz magičan svijet Hogwartsa. Da Hogwarts kultura, ali i kultura čitanja te druženja zaživi i u Koprivnici, knjižničari Knjižnice i čitaonice Fran Galović potrudili su se da mladima ovaj svijet prikažu u njegovim najsjajnijim čarobnim bojama.

Novi program ‘Godišnja doba s Harryjem Potterom’

Liljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica i jedna od voditeljica novog programa “Godišnja doba s Harryjem Potterom” otkriva kako su za programe ovog tipa ipak najzaslužniji zainteresirani korisnici.

– U knjižnici uvijek nastojimo pratiti interese naših korisnika pa smo ustanovili da veliki broj naših mladih voli čitati knjige poput onih o Harryju Potteru i općenito iz fantasy područja. Uvjerili smo se u to organiziranjem povremenih radionica s temom iz Harry Potter svijeta 2018. godine pa smo ove godine odlučili taj ciklus proširiti te organizirati nove programe namijenjene mladima – učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima, iako ćemo preko ljeta vjerojatno organizirati i dodatne sadržaje koji će biti za mlađi uzrast – govori Vugrinec.

Snimila Tea Jurković.

Nastavlja kako je cilj okupljanja mladima približiti svijet knjižnice, knjižničarskog posla, i fantasy žanra.

– S ovim programima željeli smo u knjižnici okupiti generaciju koja nas inače baš ne posjećuje, a to su naši mladi. Primijetili smo manjak programa koji bi njima bio zanimljiv, a zato smo se upravo njima ovim programom željeli obratiti. Naravno, ovi programi zanimljivi su i širem krugu građana s obzirom na to da su fantasy franšize važan dio popularne kulture. Zato su nam pogodne kao medij pomoću kojeg možemo privući pažnju na knjižnicu. Naše mlade želimo na ovaj način okupiti u knjižnici kako bi nam u budućnosti oni postali novi knjižnični volonteri i zagovaratelji knjižnice te promotori knjiga i čitanja – ističe.

Osmišljeno je sedam susreta, dosad održani ‘Magični (biblio)bus’ i ‘Travarstvo’

Dodaje i kako su sklopu ciklusa programa osmislili sedam susreta, a prvi je održan u sklopu Noći knjige.

– Program smo zajedničkim nazivom nazvali “Godišnja doba s Harryjem Potterom u Hogwartsu” pa smo formirali naše programe oko godišnjih doba. Jedan smo već održali u Noći knjige – “Magični (biblio)bus” program je održan na našem trgu, a svi posjetitelji mogli su razgledati naš bibliobus i uz to provoditi zanimljive aktivnosti poput kviza o poznavanju svijeta Harryja Pottera. Uz to, naši sudionici donijeli su plakate na temu omiljenih citata iz Harry Potter knjiga koje su sami izradili – objašnjava.

Jučer je održan susret na kojem su zainteresirani učili o magičnim biljkama Hogwartsa, ali i zelenilu našeg svijeta bezjaka.

– Program koji se jučer odvio u dvorištu knjižnice zvao se “Travarstvo” i bavili smo se predmetom Herbologija koji se uči u Hogwartsu. Cilj je bio porazgovarati sa sudionicima o biljkama te njihovim svojstvima koja su u Harryjevom svijetu čarobna, no u našem svakodnevnom svijetu također imaju posebna obilježja i svojstva ljekovitosti – naglašava.

Snimila Tea Jurković.

Po pitanju ostalih susret, i oni će se održati u jednako zanimljivom tonu.

– Sljedeći program će biti održan preko ljeta, u srpnju, s nazivom “Sretan rođendan Harry Potter”, a zatim nam slijede jesenski programi – krajem kolovoza program “U vlaku za Hogwarts”, zatim u listopadu “Jesen u Hogwartsu” i u studenom “Dobro došli na odjel zabranjenih knjiga”. Ciklus bismo završili u prosincu programom “Božić u Hogwartsu” – otkriva.

U knjižnici su se pobrinuli i da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama, a zbog čega su morali promijeniti izvornu ideju okupljanja.

– Zbog epidemioloških razloga programe za sad ne možemo organizirati kao radionice, iako su tako izvorno zamišljene. Zato ih prilagođavamo epidemiološkoj situaciji i provodimo ih na otvorenom uz posebno prijavljivanje i sve epidemiološke mjere. Ima jako puno upita i interes je dosta veliki, no nažalost epidemiološka situacija nas malo ometa, nadamo se da će se ona uskoro popraviti i da ćemo nastaviti s ciklusom kako je bilo i zamišljeno – dodaje.

Snimila Tea Jurković.
Harry Potter tek je početak budućih ciklusa fantasy tematike

Spominje i kako je Harry Potter tek početak budućih ciklusa fantasy tematike.

– Harry Potter samo je jedna od popularnih fantasy franšiza i ona nam je za sada okosnica. Postoje globalno jako popularne franšize, filmovi, knjige i serije tako da još svašta u tom segmentu našeg rada možemo očekivati, a sve će se razvijati i prema inicijativama samih korisnika i njihovim prijedlozima. Osluškivat ćemo ono što korisnici vole gledati i čitati – nastavlja.

Ipak, ljubitelji drugih fantasy franšiza već dolaze na svoje – u tijeku je mini-izložba namijenjena ljubiteljima Ratova zvijezda, a kroz godinu će ih biti još nekoliko.

Snimila Tea Jurković.

– Tijekom godine će se održati četiri izložbe od kojih je prva upravo u našem izlogu, a ona se zove “May the fourth be with you”. Nju smo postavili uz Svjetski dan Ratova zvijezda. Tijekom ljeta bit će postavljena izložba “Sretan rođendan Harry Potter”, a na jesen nas čeka izložba knjiga i drugih kolekcionarskih predmeta na temu Gospodara prstenova uz Dan Hobbita. U studenom bismo priredili izložbu na temu Doctora Whoa, a uz njegov svjetski dan. Ta izložba će se baviti najstarijom i najdugovječnijom SF fantasy serijom na svijetu čije emitiranje traje već više od 50 godina – govori.

Na pitanje idu li kultura, čitanje i zabava zajedno, uvjereno odgovara kako je zabava ključ cijele priče.

– Čitanje ako nije zabavno, neće biti niti aktivnost kojom se volimo baviti. Ljubav prema čitanju se razvija tako da nam ono bude i zanimljivo i zabavno. Ako je samo obavezno, onda neće biti draga niti omiljena aktivnost nikome. Zabava je važan segment života, kvalitetno provođenje slobodnog vremena u međusobnom druženju i dijeljenju zajedničkih interesa također je jedna od važnijih stvari. Knjižnica u zajednici je i pozvana na to da svojim korisnicima omogući upravo takve sadržaje – tvrdi.

Čarolije fantasy svijeta nisu bile dovoljne da spriječe negativne utjecaje pandemije

No, čarolije fantasy svijeta nisu bile dovoljne da spriječe negativne utjecaje pandemije.

– Trenutna situacija nam kvari sve naše planove, no moramo se tome prilagoditi kao i svi. Prošle godine održali smo samo jedan program na temu Harry Potter svijeta, a riječ je bilo o radionici posvećenoj predmetu kojega predaje profesor Snape u Hogwartsu. Kemijali smo s različitim čarobnim napitcima i za taj program je bio tako veliki interes u našim ograničenim uvjetima da smo morali organizirati čak dvije radionice kako bi svi prijavljeni mogli doći – navodi.

Snimila Tea Jurković.

Fizička druženja su ono što je mladima trenutno najpotrebnije, a knjižnica s njima nastavlja upravo na taj način. Uz pridržavanje svih mjera, naravno.

– Primijetili smo da upravo susreti uživo jako nedostaju našim korisnicima i zato smo u ovoj godini i krenuli s programima koji bi se svi trebali fizički odvijati. Virtualnih programa je svima već prilično dosta, pogotovo mladima koji su željni susreta uživo i doživljaja koje mogu iskusiti osobno, a ne samo preko ekrana. Mi još uvijek moramo svim sudionicima bilo kakvih susreta prikupljati prijave, oni se upisuju i potpisuju da nemaju simptome bolesti. Moramo im mjeriti temperaturu, moramo omogućiti da svi koji dolaze k nama budu sigurni i zaštićeni, što i činimo – zaključuje.

zatvori