Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Sestre Tena i Tea Šaško rasturaju na atletskim natjecanjima: Želja svakog sportaša je dobiti poziv u reprezentaciju

Sestre Tena i Tea Šaško za Atletski klub Koprivnica rasturaju na natjecanjima diljem Hrvatske.

Starija, 17-godišnja Tena atletikom se bavi pet godina, a prije je trenirala karate.

– Zanimanje za atletiku javilo se nakon što sam gledala Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine. To mi se činilo jako zanimljivo i shvatila sam da želim početi trenirati atletiku. Natječem se u sprinterskim disciplinama na 100 i 200 metara i skoku u vis, a trenutno pronalazim sebe i u skakanju prepona. Što se prioriteta tiče, zasad se nastojim zadržati na sprinterskim disciplinama – kaže Tena.

Mlađa sestra, 15-godišnja Tea atletiku trenira od šestog razreda, a prije toga se kratko vrijeme bavila karateom i plesom, no kraljica sporta je ipak presudila.

– Atletikom sam se počela baviti na nagovor prijateljice koja ju je trenirala. Nemam konkretan odgovor kako je došlo zanimanje za ovaj sport, ali željela sam probati nešto novo i pronašla sam se u tome. Najčešće se natječem u kratkim sprinterskim disciplinama i skokovima, a prioritet mi je skok u dalj s kojim bih htjela postići što bolje rezultate – ističe Tea.

Starija sestra pohađa treći razred opće gimnazije i prvi razred srednje glazbene škole, dok mlađa ide u prvi razred sportske gimnazije. Obje uspješno usklađuju školske obaveze i treninge sve dok imaju dobro organizirano vrijeme te znaju koji su im prioriteti. Natjecanja iz atletike su većinom vikendom tako da ne izostaju iz škole, ali kada je to potrebno, kažu da profesori stvarno imaju razumijevanja.

Što se atletskih medalja tiče Tena ih ima ukupno pet, od čega su dvije zlatne i tri brončane, dok im mlađa sestra Tea ne zna broj, ali govori da one malo vrjednije tek dolaze i trenutno trenira punim tempom da ih osvoji.

– Stvarno dobro treniramo. Treninge imamo pet puta tjedno i pokušavamo postati što bolje. Prije samog se natjecanja ne bismo smjeli pretjerano naprezati jer ipak moramo doći odmorni na njega. Naravno da su treninzi teži dok se pripremamo za neka važnija natjecanja – prepričavaju sestre Šaško.

Ustupila Dijana Šaško.

Za njih je svako natjecanje uspješno i ostaje im u lijepom sjećanju zbog toga što znaju da su dale sve od sebe. Najuspješnije natjecanje što se osvojenih medalja tiče za Tenu je bilo prošle godine i to posljednji HALS – pojedinačno prvenstvo. Za Teu je najveće postignuće dosad, ali isto tako ono kojeg se uvijek prisjeća školsko prvenstvo Hrvatske za djevojčice u kojem je pojedinačno bila treća u skoku u vis, a sveukupno su postale prvakinje Hrvatske.

Obje planiraju ići na fakultet, ali svaka na svoju stranu. Tena želi u Italiju, no još nije sigurna koji smjer, ali svakako nešto u vezi dizajna ili arhitekture. Tea, s druge strane, želi na fakultet koji je povezan sa sportom. Zajedničko im je da se atletikom planiraju nastaviti baviti i dalje i kažu da će pronaći načina da sve te obaveze i dalje uspješno usklađuju.

Tena trenutno ne očekuje poziv u reprezentaciju zbog toga što u posljednje vrijeme ne idu toliko često na natjecanja pa ni ne mogu postizati bolje rezultate, ali nikad se ne zna. Kaže da je sve moguće i možda jednog dana i nastupi na olimpijskim igrama.

Tea će dati sve od sebe da dođe do reprezentacije.

– Poziv u reprezentaciju želja je svakog sportaša, tako bi i meni bilo drago jednog dana trčati pod hrvatskom zastavom. Plan za budućnost je da ostvarim ono što si odredim kao cilj, treniram bez ozljeda i ostvarim što bolje rezultate. Smatram da se od atletike može živjeti uz vrhunske rezultate koji su svima najveći sportski cilj – zaključuje Tea.

zatvori