Četvrtak, 10. listopada 2024.

FOTO Koprivnička policija uhvatila švercere duhanom, ukupna šteta je veća od devet milijuna kuna

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 10 hrvatskih i tri slovenska državljana zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela.

Iz policije su poručili da su osumnjičene osobe protuzakonito unijele u Hrvatsku najmanje 27.302 šteke cigareta bez trošarinskih markica Ministarstva financija.

– Cigarete su pribavljene iz Bosne i Hercegovine te potom plasirane na ilegalnom tržištu Hrvatske i Slovenije, dok su duhan u listu koji su nabavljali, nakon prerade i aromatiziranja, također dalje preprodavali – istaknuli su.

U policiji naglašavaju da je tijekom cjelokupnog kriminalističkog istraživanja, uključujući materiju oduzetu prilikom realizacije na području Hrvatske, ukupno oduzeto 2.441 kilogram duhana u listu, 1.604,7 kilograma sitno rezanog duhana, 1.147,4 šteke cigareta, tri rezalice duhana te četiri osobna automobila prenamijenjena za skriveni prijevoz robe. Dodaju da je veća količina opreme i duhana također pronađena i oduzeta na području Republike Slovenije.

– Sumnja se da su osumnjičeni od rujna 2020. godine do svibnja 2021. godine ostvarili protupravnu imovinsku korist, od najmanje 3.549.260 kuna te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun Hrvatske za iznos od najmanje 5.897.232 kuna. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja osam hrvatskih državljana je uhićeno i predano u pritvorsku jedinicu, dok su ostali trenutno nedostupni – poručili su iz policije.

Spomenimo da je kriminalističko istraživanje provedeno na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorske i PU zagrebačke, a temeljem Europskog istražnog naloga i na području Republike Slovenije.

– Kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela zločinačkog udruženja, Počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Izbjegavanja carinskog nadzora i Nedozvoljene trgovine. Uz podravsko-prigorske policijske službenike u akciji su sudjelovali i Ravnateljstvo policije, Carinska uprava Republike Hrvatske, policija i Carina Republike Slovenije, a akcije je provedena u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – objašnjavaju u policiji.

Protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu.

Slušaj uživo
zatvori