Petak, 26. travnja 2024.

Dr. Vadla: U ordinacijama ćemo cijepiti Johnsonom, uvode se punktovi tijekom tjedna, teški alergičari po cjepivo će u bolnicu

U Koprivničko-križevačku županiju, kao i u ostatak Hrvatske, stizat će veće količine cjepiva.

Rekla je to ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla na današnjoj konferenciji za medije.

– U svibnju će doći 34.000 cjepiva, a u lipnju 37.000. Kada to zbrojimo, blizu 70.000 cjepiva različitih vrsta, od Johnson i Johnson cjepiva koje se prima u samo jednoj dozi, Astra Zenece, Pfizera i Moderne, stiže u našu županiju – rekla je dr. Vadla.

Dodala je da su od samih početaka odlučili procjepljivati stanovništvo na punktovima i najavila dva velika punkta u Koprivnici i Križevcima koja će se održati u subotu.

– Cijepit će se 1.800 naših sugrađana na svakom punktu. Riječ je još uvijek o ljudima koji su se prijavili liječnicima opće prakse koji su kronični bolesnici neovisno o dobi, ali i stariji. Nadam se da ćemo u nekoliko navrata u iduća dva tjedna na takvim velikim punktovima procijepiti sve one koji su se dosad prijavili svojim obiteljskim liječnicima – kazala je dr. Vadla.

Osim punktova vikendom, organizirat će se i tijekom tjedna pa će tako već prvi biti iduću srijedu, a ravnateljica je naglasila da će se tom prilikom cijepiti prosvjetni radnici i žurne službe.

Ravnateljica je pozvala mlade da se prijave za cijepljenje svojim liječnicima opće medicine putem e-mail adrese jer su im telefoni preopterećeni, a osvrnula se i na radnike u tvrtkama.

– Ako u većim tvrtkama ima više od 10 zainteresiranih za cijepljenje neka se prijave putem na novootvoreni e-mail na stranici Zavoda za javno zdravstvo [email protected].  Pritom se ne moraju prijavljivati i svom liječniku. Ovime želimo malo olakšati primarnoj praksi što se tiče pripreme i organizacije cijepljenja – istaknula je.

Kada je riječ o obiteljskim liječnicima, dr. Vadla je istaknula da će oni u svojim ordinacijama cijepiti Johnson i Johnson cjepivom koje se daje u jednoj dozi, jer nema kasnijeg praćenja što se tiče druge doze.

Isto tako, ravnateljica je napomenula da se radi na organizaciji cijepljenja u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek.

– Za sve one pacijente za koje su nam liječnici primarne prakse prijavili da su u svojoj povijesti, odnosno anamnezi imali određenih anafilaktičkih reakcija na primjenu lijeka ili cjepiva napravili smo popis pa ćemo u dogovoru s liječnicima iz bolnice pripremiti uvjete za procjepljivanje tih sugrađana – objasnila je.

zatvori