Petak, 26. travnja 2024.

Zapovjednik VZG-a Koprivnica Hrvoje Blažeković: Budite oprezni sa spaljivanjem korova, vatra se brzo širi

Doba je godine kada su sve učestaliji požari na otvorenom prostoru. Razlog tome je nesmotreno spaljivanje korova i suhe trave, upozorava zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Hrvoje Blažeković.

– Dolaskom proljeća i lijepog vremena započinje sezona čišćenja poljoprivrednih i drugih površina kao što su vrtovi i okućnice prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom – kaže Blažeković.

U nekim se slučajevima vatra može vrlo lako proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, ali i ugroziti ljudske živote. Zbog toga je važno pri spaljivanju otpada posebnu pozornost obratiti na rukovanje lako zapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, napominje Blažeković.

– Svi oni koji spaljuju otpad moraju se držati mjera zaštite. U slučaju provođenja spaljivanja dužni su odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da budu dovoljno udaljeni od stambenih i gospodarskih objekata, krošnji stabala, električnih vodova i slično. Prostor na kojem se obavlja spaljivanje morao bi se očistiti barem pet metara okolo i trebalo bi pripremiti sredstva za gašenje kao što je voda, pjena i prah. Ako nemate aparate za gašenje, poslužit će i neka improvizacija kao što je lopata, pijesak i slično – ističe on.

Naravno, vatru treba izbjegavati paliti noću ili za vrijeme vjetrovitog vremena te osoba mora ostati kod mjesta spaljivanja sve dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

– Isto tako, bilo bi dobro da se žar polije ili zakopa tako da se kompletno ugasi i u slučaju ako dođe do nekontroliranog širenja da se odmah pozovu vatrogasci – objašnjava.

Kako je rekao Blažeković, na koprivničkom je području zabilježen nešto manji broj požara nego prošle godine u ovo vrijeme, no oni se i dalje događaju zbog čega je važno upozoravati ljude na moguće posljedice neopreznog spaljivanja otpada.

zatvori