Subota, 27. travnja 2024.

Predstavljamo novi projekt Knjižnice i čitaonice Fran Galović ‘Ambasadori čitanja’

Vlada RH na prijedlog je Ministarstva kulture i medija 2021. godinu proglasila Godinom čitanja.

Pod sloganom “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” provodi se niz programa, projekata i aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti čitanja.

Knjižnice su i inače kao institucije između ostalog usmjerene poticanju i promicanju čitanja, a Knjižnica i čitaonica Fran Galović ove je godine osmislila novi projekt “Ambasadori čitanja” kako bi u središte pažnje stavila – čitatelje!

Cilj je projekta “Ambasadori čitanja” uključiti članove zajednice u promotivne aktivnosti vezane uz čitanje te ih uključiti u donošenje odluka i prijedloga o novim knjižničnim programima i uslugama kako bi bili kreirani po mjeri čitatelja i korisnika. U projektu sudjeluje 20-ak ciljano odabranih osoba koje se međusobno razlikuju i predstavljaju različite demografske skupine, ali i različitih su čitateljskih preferencija i navika.

Oni su obični ljudi, baš poput svih ostalih, idu u školu, bave se sportom, rade, posvećeni su obitelji, imaju hobije, nemaju puno vremena… Međusobno se razlikuju, no jedno ih povezuje: oni čitaju i čitanje im je važno!

U Noći knjige javnosti predstavljamo naše ambasadore čitanja i njihove čitateljske priče. No tijekom godine, ambasadori će pripremati preporuke, pisati kolumne te sudjelovati u osmišljavanju i provedbi različitih aktivnosti i programa kako bi sve inspirirali i motivirali.
Zahvaljujemo suradnicama na projektu, studentici Eleni Sovar zaslužnoj za tekstove o ambasadorima čitanja i studentici Mariji Novak, autorici fotografija.

Više o projektu i ambasadorima čitanja pročitajte ovdje.

zatvori