Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: PORA postaje centar za informiranje građana o aktivnostima Europske unije

U sklopu Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA otvorit će se Europe Direct centar.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije o aktivnostima agencije s naglaskom na provedbu projekta “Uz PORU po potporu”.

– S 1. svibnja PORA postaje jedan od sedam takvih centara što znači da će u prostorijama PORA-e djelovati ured koji će biti produžena ruka Europske komisije. U trajanju projekta od pet godina imat ćemo obvezu informirati lokalno stanovništvo o svemu što Europska unija potiče i promiče, a vezano je za svakodnevni život svih građana Europske unije – kazala je ravnateljica agencije Melita Birčić i dodala kako je vrijednost ovog projekta milijun kuna.

Snimio Valentino Štefanek.

Birčić je spomenula da je ovaj projekt potvrda svih dosad provedenih projekata, od kojih je posebno istaknula one vezane uz jedinice lokalne samouprave, a koji se provode u sklopu projekta “Uz PORU po potporu”.

– Riječ je o 90 projekata kojima smo pružili stručnu pomoć za jedinice lokalne uprave, ali i ostala javnopravna tijela. To je vrlo širok spektar svih projekata koje smo pripremali i koje provodimo u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave – kazala je.

Posebno je istaknula projekte iz područja programa “ZAŽELI”, poznatijeg kao gerontodomaćice.

– Trenutno je na razini županije u provedbi osam projekata iz “ZAŽELI” programa ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna, a mi pružamo pomoć za četiri od osam projekata vrijednih 12,2 milijuna kuna. Osim provedbe, nastojali smo s jedinicama lokalne samouprave pripremati i nove projekte kako bi sa što manjim jazom imali kontinuitet nastavka projekta – rekla je.

Dodala je da je interes za ovakvim oblikom pomoći velik zbog čega su u pripremi i novi projekti.

– Pripremili smo još dva nova projekta vrijedna gotovo pet milijuna kuna kojima se planira zapošljavanje 53 nezaposlene žene koje će skrbiti o 341 starijoj i nemoćnoj osobi na području 14 općina – zaključila je.

Od ostalih važnih projekata, istaknula je i sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije za projekte koji su od značaja za razvoj županije i koji će se kandidirati na buduće raspoložive EU fondove. Birčić napominje da je riječ o izradi dokumentacije za sedam osnovnih i srednjih škola s područja županije vrijednoj 1,15 milijuna kuna.
Između ostalog, osvrnula se i na projekte izgradnje nove socijalne infrastrukture centara za socijalnu skrb u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, zatim Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

Spomenimo da se prisutnima obratio i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je naglasio važnost postojanja agencije.

Snimio Valentino Štefanek.

– PORA je neizostavan čimbenik našeg cjelokupnog sustava, ali i šire zajednice koja se zove Koprivničko-križevačka županija. Važno je dodatno naglasiti suradnju s jedinicama lokalne samouprave jer u svim projektima koji se provode u našim općinama i gradovima PORA ima važnu ulogu – zaključio je.

zatvori