Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Kovačić: Vlada nepopularna priča da Obrtnička komora ne radi svoj posao, to nije istina

U javnom prostoru, a i u djelu obrtništva, vlada nepopularna priča da Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije ne radi svoj posao, a namjera komore je da pokaže kako to nije istina.

Kazala je to na današnjoj konferenciji za medije predsjednica komore Irena Kovačić. Kovačić je nastavila kako je to glavni razlog održavanja konferencije, a cilj je da opća javnost postane upućenija u njen rad.

Medijima se obratio i tajnik komore Božo Barać.

– U našoj komori radi se puno i pokušavamo biti servis našim članovima. Važno je istaknuti da obrtnici i svi oni koji to žele biti u našoj komori mogu dobiti sve potrebne informacije za poslovanje. Možemo im pomoći i u postupcima za dobivanje financijskih sredstava – rekao je i dodao kako je komora posebno važna za veliki broj obrtnika koji svoj posao obavljaju samostalno ili u malim timovima.

Po pitanju poslova koje komora obavlja, Marinela Bašić, stručna suradnica komore, kroz prezentaciju je pobrojala konkretne stavke koje, prema mišljenju komore, opravdavaju njihov status.

– Vrlo ozbiljno shvaćamo naše javne ovlasti na području obrazovanja, a zbog čega je majstorski ispit kod nas položilo 736 polaznika, ispit stručnog osposobljavanja 677 polaznika, licencirano je 556 radionica, a od čega su 262 aktivne licence – kazala je.

Dodala je da komora svojim članovima omogućava i izlaganja na raznim sajmovima.

– Posebno bi istaknuli Viro Expo u Virovitici, Bjelovarski sajam u Gudovcu, Sajam gospodarstva u Mostaru i Mesap u Nedelišću, a i Gospodarsko-obrtnički sajam u Križevcima kojemu komora daje doprinos pri organizaciji – govori.

Istaknula je i važnost europskih projekata.

– Do sada smo napisali 33 projekta iz nacionalnih izvora u vrijednosti od više od četiri milijuna kuna te 15 europskih projekata u vrijednosti od šest milijuna kuna. U pet projekata bili smo nositelji, a u 10 smo sudjelovali kao partneri – nastavila je i dodala kako komora trenutno provodi dva projekta, projekt regionalnog centra kompetentnosti te projekt “Znanjem do kruha”.

Na prezentaciji rada bilo je riječi i o Obrtničkom učilištu Pouka.

– Ovo učilište je ustanova za obrazovanje odraslih. Cilj učilišta je podizanje kvalitete obrazovanja u poduzetništvu i za poduzetništvo na području županije, ali i izvan nje – rekla je i naglasila kako učilište pomaže i novim mladim poduzetnicima.

Osim o navedenim projektima, članovi komore dotaknuli su se i usluga omogućenih za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, suradnje s ostalim udrugama diljem države, održavanja teorijske i praktične nastave za verificiranje programe te individualne suradnje sa svim zainteresiranim obrtnicima.

zatvori