Petak, 26. travnja 2024.

PLAN UPISA U SREDNJE ŠKOLE Od iduće godine u Koprivnici novo zanimanje

U osmim razredima podravsko-prigorskih osnovnih škola trenutno je 1.048 učenika.

– Plan upisa u prve razrede srednjih škola za iduću školsku godinu je 1.032 učenika, a cilj je da se svim učenicima omoguće upisi te da škole popune razredne odjele. Prošle je godine plan upisan bio na razini 1.033 učenika, uz iznimno visoku popunjenost od gotovo 97 posto – poručili su iz Službe ureda župana.

Ratimir Ljubić, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, istaknuo je da je u vezi strukovnih škola plan da se provodi jedinstveni model obrazovanja gdje je moguće.

– Od Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuju se rješenja za nova zanimanja i to za kemijskog tehničara u Srednjoj školi Koprivnica i građevinskog tehničara u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Križevci – istaknuo je Ljubić na današnjem sastanku s ravnateljima svih srednjih škola kojem je tema bio upravo plan upisa.

Dodao je da aktivnosti koje Koprivničko-križevačka županija provodi u suradnji sa školama imaju za cilj usklađivanje upisnih kvota s potrebama gospodarstva, kako bi se stvorila kvalificirana radna snaga koja se traži na tržištu.

Osim toga, Ljubić je napomenuo da je posljednja godina po mnogočemu bila specifična te da nije bilo jednostavno organizirati nastavu kroz nekoliko različitih modela, uzimajući u obzir specifičnosti svake škole. Podsjetio je da je i dalje na snazi zaključak Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o online modelu organizacije priprema i natjecanja na školskim, gradskim i županijskim razinama, jer je, unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, potrebno biti na oprezu.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren podsjetio je da su kao osnivač srednjih škola poduzeli sve potrebne aktivnosti za funkcioniranje sustava školstva na najvišoj mogućnoj razini u ovim izvanrednim okolnostima, a sve kako bi se zaštitilo zdravlje učenika, nastavnika i ostalih djelatnika.

– To sve ne bi bilo moguće bez vaše pomoći i podrške te vam zahvaljujem na iskazanoj odgovornosti, razumijevanju i konstruktivnoj suradnji. Što se tiče Plana upisa, i nadalje ćemo raditi na povezivanju obrazovanja i gospodarstva, kako bi obrazovali mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im omogućili ostanak u našoj županiji – zaključio je župan.

Spomenimo da je sastanku, uz župana, njegovog zamjenika i ravnatelje, prisustvovala i Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori