Utorak, 21. svibnja 2024.

Koprivničko cvijeće na meti kradljivaca i vandala, svake godine nestane 500 sadnica

Koprivničke ulice, trgove, parkove, rotore krase šarene, uredne i mirisne cvjetne gredice, no ono što je lijepo često se zna naći na meti vandala i kradljivaca.

Upravo na tu činjenicu ukazao nam je jedan naš čitatelj koji je već nekoliko puta vidio gospođe kako vade cvijeće iz gredice u parku.

– Početkom tjedna na Taraščicama ponovno sam zatekao jednu gospođu kako vadi cvijeće. Na moj upit što radi, odgovorila mi je da gledam svoja posla. Kada sam rekao da ću ju poslikati i objaviti na Facebooku brzo je uzela iskopano cvijeće i otišla na svom biciklu. Ne znam kako nekome može pasti na pamet da ide kopati cvijeće. U razgovoru s poznanicima čuo sam da je ovo nažalost čest prizor na ulicama našeg grada – požalio nam se čitatelj.

Krađu, ali i uništavanje cvijeća i ostalog bilja potvrdili su i u koprivničkom Komunalcu čiji djelatnici brinu o uređenju zelenih površina.

– Svakodnevno se susrećemo s devastacijom uređenih površina. Što od strane pasa, što od građana koji redovito uzimaju biljke s javnih gradskih zelenih površina. Svake godine se otuđi ili uništi otprilike oko 500 komada sezonskog cvijeća, a građani najčešće otuđuju vrste cvijeća s lijepim, krupnim cvijetom, neovisno o godišnjem dobu – poručuju.

Napominje da se cvijeće otuđuje obično odmah nakon sadnje, a najčešće nestaje na mjestima gdje su gredice zaklonjene grmljem ili drugim raslinjem, kao što je primjerice park na Taraščicama, Trg Eugena Kumičića i još nekoliko lokacija.

– Neke smo gredice u gradu upravo iz tih razloga i ukinuli i zasijali travu. Tako je ukinuta gredica na autobusnom kolodvoru, koja je bila desetkovana nakon svake sadnje – istaknuli su i napomenuli da im je posljednji poznati slučaj krađe upravo onaj u parku na Taraščicama koji se dogodio prije nekoliko dana.

Spomenuli su da je trenutno na gredicama u Koprivnici posađeno 17.000 komada raznog jesensko-proljetnog cvijeća.

– Prilikom posljednje jesenske sadnje zasađeno je dvogodišnje cvijeće: maćuhice, tratinčice i potočnice u kombinaciji s lukovicama tulipana i zumbula koji upravo počinju nicati – kazali su i dodali da početkom svibnja kada ocvatu tulipani počinje sadnja ljetnica, a ove godine posadit će oko 13.000 komada ljetnog cvijeća kao što su begonije, kadulja i vodenike.

Snimio čitatelj.
Snimio čitatelj.
Snimio čitatelj.
zatvori