Petak, 26. travnja 2024.

Iako su određeni podaci pokazali da je kvaliteta zraka u Koprivnici loša, stanje ipak nije alarmantno

U posljednjih nekoliko dana sugrađani su u više navrata imali prilike čuti kako je kvaliteta zraka u Koprivnici izuzetno loša. No, je li situacija zaista toliko ozbiljna i trebamo li se zabrinuti?

Ako sagledamo širu sliku cijele priče onda je odgovor ne. U Koprivnici, naime, postoje četiri mjerne stanice. Jedna je u vlasništvu Grada Koprivnice, drugu ima Hrvatski telekom, dok dvije postavljene krajem prošle godine održava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Upravo su one, koje ne mjere sve potrebne parametre da bi podaci bili valjani, pokazale da je kvaliteta zraka katastrofalna.

Snimio Marko Posavec.

– Svaki dan s naše mjerne stanice dobivamo izvještaje o kvaliteti zraka. Naši podaci i oni od Hrvatskog telekoma su isti – kvaliteta zraka je izvrsna. Ipak, podatak sa stranice Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj koju održava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a čije podatke prikuplja Državni hidrometeorološki savez, pokazuju suprotno. No, treba napomenuti da se njihove mjerne stanice još uvijek umjeravaju i korigiraju. Kad na spomenutoj web platformi kliknete na podatke piše da na stanicama Koprivnica 1 i Koprivnica 2 nema mjerenja odnosno da nije dostupno više od 95 posto podataka. Da bi ocijenili kvalitetu zraka morate imati kompozitni indeks koji se sastoji od minimalno pet parametara što njihove mjerne stanice u Koprivnici nemaju. Dakle, to nije dovoljno da podatak bude validan – kazala je Dravi.info dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

Dakle, samo je jedan parametar pokazao da je kvaliteta zraka loša i to upravo onaj izmjeren na stanici Ministarstva gospodarstva koji se odnosi na lebdeće čestice. Iako ni prema ostalim parametrima zrak nije vrhunski, situacija za ovo doba godine ipak nije alarmantna. Pojava povećane koncentracije lebdećih čestica uobičajena je u meteorološkim uvjetima stabilne anticiklone i temperaturne inverzije, pogotovo u hladnijem dijelu godine zbog loženja peći na kruta goriva i spaljivanja biljnog otpada.

– Svakako u obzir treba uzeti atmosferske prilike i saharski pijesak koji onečišćuje zrak i kojeg najprije možemo primijetiti na automobilima. Zaista mislim da nema mjesta panici i zabrinutosti – napomenula je Ostriž i dodala da je Gradska uprava naručila neovisno specijalno mjerenje te će javnosti biti prezentirati svi rezultati.

zatvori