Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Za tri godine u Koprivnici svoja vrata otvara centar za beskućnike i umirovljenike te nova pučka kuhinja

Za tri godine svoja vrata u Koprivnici otvorit će centar za beskućnike, nova pučka kuhinja, a ujedno i mjesto za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekt “Centar za pomoć u kući Koprivnica” koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev kazala je da je ovo trenutak koji su čekali tri godine, a još gotovo toliko će čekati do otvorenja budućeg centra za pomoć u kući.

– Cilj našeg projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu koje će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Ciljne skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoći u kući s pripremom i dostavom obroka u kuću te umirovljenici i starije osobe. Beskućnici su odabrani zbog toga što u Koprivnici kao sjedištu Koprivničko-križevačke županije do sada nije postojao prostor za osiguranje usluge za njih pa ćemo ovim projektom i to riješiti – istaknula je Sočev.

Izgradnjom centra povećat će se prostorni kapacitet koprivničkog Crvenog križa i stvorit će se uvjeti za proširenje postojećih, ali i razvoj novih socijalnih usluga.

Grad Koprivnica darovao je Crvenom križu zemljište površine 2.455 kvadrata u Herešinskoj ulici u Koprivnici.

– U zgradi će biti prizemlje i kat ukupne površine 1.255 kvadrata. U prizemlju će se nalaziti pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike. Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade će biti skladišni prostor namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a nabavit će se i viličar. Kuhinja će biti opremljena profesionalnim i modernim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno. Nabavit će se i dva vozila za dostavu obroka i namirnica s obzirom na to da je cilj našu uslugu proširiti na područje općina čije djelovanje pokrivamo. Zgrada će se sastojati od 32 prostorije koje će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i lift – objasnila je Sočev.

Spomenimo da bi radovi trebali početi ove godine. Vrijednost gradnje je oko 10 milijuna kuna, a vrijednost nabave opreme gotovo 1,4 milijuna kuna. Projekt je vrijedan 14,88 milijuna kuna, a razdoblje njegove provedbe je tri godine i u svibnju 2023. godine trebao bi u potpunosti biti završen.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je na kraju da je lako biti partner nekome tko zna što želi i radi te iza kojeg ostaju jasni i prekrasni rezultati.

zatvori