Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Velike pisanice oslikane u maniri naive krase koprivnički trg

Tradicionalna izložba velikih pisanica oslikanih u maniri naive svečano je otvorena jučer na koprivničkom Zrinskom trgu.

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev tom je prilikom podsjetila da je izložba dio projekta “Pisanica od srca” koji traje već 14 godina.

– Nadamo se da će posjetitelji uživati u velikim pisanicama, iako je današnje otvorenje proteklo u nešto drugačijem tonu s obzirom na pandemiju i sve epidemiološke mjere kojih se moramo pridržavati. Sve to ne umanjuje ljepotu i unikatnosti pisanica, a na njima je svih ovih godina radilo pet udruga slikara naive. Više od 100 pisanica pronašlo je svoj dom diljem Europe i svijeta, no ove godine ne planiramo postavljanje izvan okvira Hrvatske – dodala je Sočev.

Snimio Valentino Štefanek.

Jedan od slikara koji u ovom projektu sudjeluje od samih početaka je Zlatko Štrfiček.

– Veliko je zadovoljstvo bilo raditi na ovom projektu. Vjerujem da je tijekom ovog razdoblja oslikano 40-ak velikih pisanica te 15-ak manjih kojima smo prenijeli sve ljepote Podravine i Podravlja – istaknuo je Štrfiček.

Snimio Valentino Štefanek.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić napomenuo je da se nada da će pisanice unijeti malo vedrine u ovo razdoblje.

– Hvala naivnim umjetnicima koji rade na pisanicama, puno nam znače njihov rad i trud. Puno su napravili na popularizaciji naivne umjetnosti i najboljeg i najljepšeg što Podravina nosi u sebi. Nadam se kako ćemo i dalje baštiniti našu tradiciju. Podravina i Prigorje imaju brojne ljepote u sebi, a najbolje su narisane rukama naših naivaca – naglasio je Jakšić.

Snimio Valentino Štefanek.

I koprivničko-križevački župan Darko Koren napomenuo je da ova izložba simbolizira dolazak Uskrsa i donosi tračak optimizma i veselja u pandemijskim vremenima.

– Prošle smo godine imali veliku želju, povodom 25. obljetnice kanonizacije sv. Marka Križevčanina, koji je zaštitnik naše županije, pisanicu postaviti u Košicama, gdje je proglašen svecem, no nažalost nismo uspjeli. Nadamo se kako ćemo to ostvariti iduće godine, a do onda pozivam sve posjetitelje da razgledaju izložbu, uživaju u ljepoti naivne umjetnosti po kojoj smo poznati diljem svijeta – zaključio je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

Spomenimo da su organizatori ove izložbe Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica.

Dodajmo da na kraju da se izložba može razgledati do 5. travnja.

zatvori