Petak, 26. travnja 2024.

FOTO U pomoć malim vodozemcima priskočili koprivnički gimnazijalci, osnovnoškolci i zamjenik župana Ratimir Ljubić

Počela je akcija spašavanja vodozemaca na koprivničko-križevačkim cestama.

Ovu aktivnost su još prije nekoliko godina pokrenuli djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije kako bi se pridonijelo očuvanju brojnosti populacije vodozemaca koji čine važnu kariku u prirodnom hranidbenom lancu.

U pomoć malim vodozemcima na cesti Koprivnica – Đelekovec priskočio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te učenici Gimnazije Fran Galović, Osnovne škole Braća Radić i Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, a svi zainteresirani još se uvijek mogu prijaviti.

– Osigurani su svi potrebni alati, zaštitna ograda, mreže i pribor za postavljanje te sigurnosne reflektirajuće prsluke za uključene u akciju s obzirom na to da je riječ o frekventnoj prometnici – rekla je ravnateljica ustanove Željka Kolar.

Iz Službe ureda župana poručili su da je svrha postavljanja ograde sprečavanje i smanjivanje stradanja žaba i drugih vodozemaca koji svakog proljeća kada se temperatura zraka tijekom noći popne iznad nule započinju svoju godišnju seobu iz hibernacije u mjesta razmnožavanja.

– Tada žabe migriraju iz šuma do mrjestilišta, odnosno vodenih staništa, u koja žabe polažu svoja jaja. Nakon što im ograda onemogući izlazak na cestu, žabe padaju u mjestimično postavljene u tlo ukopane kante, a zatim ih se prenosi na drugu stranu ceste gdje se nalazi bara – objašnjavaju.

Napominju da aktivnosti akcije uključuju i prebrojavanje te identifikaciju sakupljenih jedinki, što se sve unosi u predviđene obrasce, a najčešće uočene vrste žaba na tom području su smeđa krastača, šumska smeđa žaba i češnjača.

– Cilj je pridonijeti opstanku vodozemaca, ne samo u Koprivničko križevačkoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj koja se svrstava u sam vrh europskih zemalja bogatih raznovrsnim vodozemcima – zaključuju.

Spomenimo da će, ovisno o vremenskim uvjetima, akcija potrajati do sredine travnja.

zatvori