Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Mirica Kovačec majstorica je vještine heklanja: Za jednu orhideju potrebno mi je 12 sati rada

Mirica Kovačec, u društvu oduvijek zvana Mira, vrhunska je majstorica heklanja, a ovom vještinom bavi se već 35 godina.

Uz to, ova umirovljenica štrika, a rado brine i o domu, vrtu i voćnjaku.

– Sve je počelo još kad sam išla u osnovnu školu. Pamtim maminu prabaku kako hekla. Bila je bolesna i u krevetu te je tako kratila dane. Meni se to kao djetetu jako dopalo i željela sam naučiti tu vještinu. Pitala sam baku da me poduči, no ona je kazala da sam još mala i da to još nije za mene – prisjetila se Mira.

Snimio Valentino Štefanek.

Nekoliko godina kasnije, kada je imala 16 završila je u bolnici gdje su joj ustanovili bolest zbog koje je i otišla u invalidsku mirovinu. Tada je u bolnici u Zagrebu provela puno vremena.

– U bolnici je jedna gospođa heklala pa sam ju zamolila da me nauči. Heklanje mi se tada učinilo kao odličan način da mi što brže prođe vrijeme. Tako je sve počelo. Najprije su to bili jednostavni tabletići pa stolnjaci i tako sam polako usavršila vještinu – istaknula je.

Kaže da joj je kod heklanja najdraže to što uvijek postoji nešto novo i drugačije što se može napraviti.

– Često znam vidjeti neke nove stvari koje pokušam primijeniti u svojim radovima. Heklanje me jako opušta i to mi je odmor za dušu i tijelo. Kada sam bila mlada puno sam čitala, no sad me čitanje više ne privlači. Televiziju također ne volim baš gledati tako da je heklanje moja omiljena zanimacija – naglasila je.

Može se pohvaliti vrhunskim umijećem heklanja, što potvrđuju i orhideje koje krase unutrašnjost njena doma. No orhideje nisu prave, već ih je Mira sama naheklala.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ideju za izradu orhideja dobila sam na internetu. Pronašla sam na YouTubu video na kojim se vidi cijeli postupak kako žena radi orhideju. Odlučila sam probati i uspjelo mi je. Prve orhideje su bile sa svega dva, tri cvijeta i puno jednostavnije od ovih koje sada radim – kazala je.

Od prve napravljene orhideje do danas prošlo je malo više od godinu dana, a Mira je u tako kratkom vremenskom razdoblju potpuno ovladala vještinom izrade.

– Kako heklam cijeli život, nije mi potrebno puno vremena da usavršim izradu tako nečega kao što su orhideje. Osim orhideja, heklala sam i uskršnja jaja, kuglice za bor, ali i zeca, žirafu, slona, medvjeda. Kreativna sam osoba i često mi tako dođe ideja da nešto napravim, a od ideje do realizacije ne prođe dugo vremena – objasnila je.

U godinu dana naheklala je 15-ak komada, a za jednu orhideju potrebno joj je oko 12 sati heklanja.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nakon što sve dijelova naheklam tada dolazi najteži dio, a to je spajanje dijelova u cjelinu. Same stabljike su od papira, zato što je s papirom puno lakše raditi i oblikovati ga. Probala sam i stabljiku heklati no puno je bolje kada je ona od papira – kazala je.

Napomenula je da osim orhideje nije probala napraviti ni jednu drugu biljku, no nedavno je na internetu vidjela naheklanu božićnu zvijezdu i ciklame pa joj je cilj okušati se i u tome.

– Heklanje je moja strast. Kada heklam isključim se od svih problema i od svega što me okružuje tako da ću se s radošću i u budućnosti nastaviti opuštati uz moje omiljeni hobi, heklanje – zaključila je.

zatvori