Utorak, 7. svibnja 2024.

Brzi antigenski testovi na koronavirus dostupni u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

Testiranje brzim antigenskim testovima dostupno je u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Poručili su to iz Službe ureda župana i dodali da su ovi testovi namijenjeni osobama koje su razvile simptome bolesti COVID-19, a najbolje ih je koristiti za dijagnostiku u prvih pet dana bolesti.

– Testiranje se provodi iz obriska sluznice nazofarinksa pri čemu se detektiraju proteini koji su strukturni i funkcionalni dijelovi virusa, a još ih zovemo antigeni. Test za određivanje antigena SARS-CoV-2 iznimno je vrijedan dijagnostički test s visokom osjetljivošću i to 96,52 posto i specifičnošću od 99,68 posto. Pozitivan rezultat ovog testa ukazuje na akutnu bolest COVID-19 i nije potrebna daljnja potvrda rezultata PCR dijagnostikom, dok negativni nalaz brzog antigenskog testa ne isključuje bolest COVID-19 – objašnjavaju.

Spomenimo da je za testiranje potrebna prethodna najava na telefon 048/655120 od sedam do 15 sati, zatim na broj mobitela 091/4568799 od osam do 20 sati ili elektroničkim putem na [email protected].

Uzimanje uzoraka provodi se u zgradi zavoda na Trgu dr. Tomislava Bardeka 10/10 u Koprivnici, ulaz s bočne sjeverne strane zgrade u prizemlju i to prema dogovoru od ponedjeljka do subote u prijepodnevnim satima.

– Cijena testa je 195 kuna, a plaćanje usluge testiranja vrši se gotovinskom uplatom na mjestu pružanja usluge ili elektroničkom uplatom, a na testiranje je potrebno doći s maskom, isprintanim popunjenim obrascem te potvrdom banke o izvršenoj uplati ako je plaćanje izvršeno elektroničkim putem – ističu u Službi ureda župana i napominju da su rezultati testiranja dostupni u roku dva sata i dostavljaju se putem e-maila ili ih se može osobno podići.

zatvori