Utorak, 7. svibnja 2024.

‘Ukipljeni vodič’ građanima ponovno otkriva priče o skulpturama Ivana Sabolića i Zvonimira Lončarića

“Ukipljeni vodič” naziv je prve edukativne publikacije u ediciji Muzeja grada Koprivnice.

Kako su poručili iz muzeja, ona predstavlja dio kulturne baštine, umjetnosti u javnom prostoru, donosi priče o ljudima i razdobljima te na zanimljiv i drugačiji način predstavlja Podravinu. Ujedno predstavlja Podravinu kroz umjetničke radove dvojice domaćih autora Ivana Sabolića i Zvonimira Lončarića, kroz teme kojima su se bavili, vrijeme u kojem su radovi nastali, materijale kojima su se služili u izradi radova.

Oni su o svojim promišljanjima ostavili dokaz – skulpture koje danas čine vrstu muzeja na otvorenom. Te skulpture govore o povijesti umjetnosti, povijesti, industriji, ljudima, životinjama, hrani, borbama u kojima nema predaje i malim svakodnevnim pobjedama.

– Iako nije digitalni, vodič je u potpunosti prilagođen pandemijskim vremenima i namijenjen samostalnom razgledavanju i učenju u šetnji ili u vožnji. Tiskan je u nadi da će uz kratke zanimljive priče o skulpturama, vedre ilustracije i fotografije stanovnici Koprivnice i njihovi gosti razgledati umjetničke radove u javnom prostoru – poručili su iz muzeja.

Dodali su da Muzej grada Koprivnice radi s publikom, ali i “iza kulisa”. Pandemijska godina oslobodila je vrijeme za takozvani tihi rad pa kustosi uređuju zbirke u većoj mjeri nego je to moguće u normalnim uvjetima rada i života. Osim toga, na red su došli i poslovi poput ovog na edukativnoj publikaciji koju su danas ukratko predstavili.

Spomenimo da će “Ukipljeni vodič” građanima ponovno otkriti priče o Lončarićevim pijetlovima i ljudima, o Sabolićevim skulpturama poznatih umjetnika i neznanih junakinja i junaka, a zasad je otisnut u manjoj nakladi i možete ga pronaći u Muzeju grada Koprivnice.

Tijekom ožujka će vodič biti predstavljen putem raznih mrežnih platformi, a nakon toga moći će se pronaći na frekventnim mjestima u centru Koprivnice, dok će u budućnosti doživjeti i svoje digitalno izdanje i dogradnju u obliku interaktivne aplikacije za pametne telefone.

Vodič je pripremljen u sklopu projekta “Pro -Youth”, a osmislile su ga muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec uz domaću dizajnericu Emu Maticu i studenticu farmacije, volonterku i producenticu u kulturi Emu Jugovac.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori