Petak, 26. travnja 2024.

STARIJI VOZAČI PROUZROČILI 10 POSTO NESREĆA Dr. Imbriovčan: Zakonom nije propisana obveza liječničkog pregleda nakon 65 godina

U posljednje vrijeme često smo svjedoci prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači starije životne dobi. Uz njih posebna pozornost javnosti usmjerena je i mladim vozačima koji su često sudionici težih prometnih nesreća.

Prema podacima Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da je na njihovom području zaključno s 31. prosinca 2020. godine evidentirano 5.947 mladih vozača i 8.167 vozača starije životne dobi. Kada je riječ o broju prometnih nesreća, prošla godina bila je bolja u odnosu na 2019. godinu. Tako je u prošloj godini zabilježeno 577 prometnih nesreća, što je za oko 10 posto manje nego 2019. godine kada je zabilježeno njih 638.

Mladi vozači prouzročili više nesreća nego stariji od 65 tijekom 2020. godine

– Mladi vozači tijekom 2020. godine prouzročili su 104 prometne nesreće što je 18 posto od ukupnog broja nesreća. Od tog broja 30 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama i 74 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama koje su izazvali mladi vozači ozlijeđeno je 40 osoba od čega je njih pet zadobilo teške tjelesne ozljede, a 35 ih je lakše ozlijeđeno. Tijekom protekle godine u nesrećama su sudjelovala 143 mlada vozača, od kojih je dvoje teško i 17 lakše ozlijeđeno – istaknuli su u policiji.

Kada je riječ o vozačima starije životne dobi, odnosno o vozačima starijima od 65 godina, oni su prouzročili 57 prometnih nesreća, odnosno 10 posto od ukupnog broja. – Od toga je 14 nesreća bilo s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama koje su izazvali vozači starije životne dobi stradalo je 14 osoba od kojih su četiri osobe teško ozlijeđene, a 10 ih je lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama sudjelovala su 84 starija vozača od kojih su tri vozača teško ozlijeđena, dok je 10 vozača lakše ozlijeđeno – objašnjavaju u policiji.

Zakonom nije definiran obavezni pregled vozača starijih od 65

Kako na starije vozače gleda medicinska struka, kazala nam je Dubravka Imbriovčan, doktorica medicine rada iz Koprivnice.

Imbriovčan je istaknula da zakonom nije definirana obveza podvrgavanja zdravstvenom pregledu vozača starijih od 65 godina, no smatra da bi trebala postojati dobna granica kada bi se trebao obavljati liječnički pregled.

– Obiteljski liječnici imaju najbolji uvid i oni bi morali znati i moći procijeniti sposobnost kod nekih stanja. Sposobnost za upravljanje vozilima procjenjuje se komisijski zajedno s psihologom. To nije samo klinički pregled, već u to ulaze i nalazi i liječničke potvrde koje se obavezno prilažu kod pregleda. S druge strane, postoje ljudi s 80 i više godina koji su itekako sposobni za vožnju pa zašto bi im se onda postavljale nekakve prepreke – istaknula je liječnica.

Izvanredni liječnički pregledi zbog kroničnih bolesti i psihičkih promjena

Dodala je da kod nekih promjena stanja pacijenata dolazi do izvanrednog liječničkog pregleda.

– Izabrani doktor ili psiholog može vozača uputiti na izvanredni zdravstveni pregled ako se opravdano posumnja da vozač zbog zdravstvenih razloga više nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Ovo se odnosi na vozače svih dobnih skupina, a zakonom nije definirana obaveza vozača starijih od 65 godina da se podvrgnu zdravstvenom pregledu – napomenula je Imbriovčan i dodala da postoji puno dijagnoza koje su uzrok izvanrednom liječničkom pregledu.

Što se tiče najčešćih uzroka izvanrednih liječničkih pregleda, doktorica ističe kronične bolesti i psihičke promjene.

– Kod procijene stanja vozača, liječnici medicina rada mjerodavniji su od obiteljskih liječnika. Stoga bi bilo dobro da oni ako su u dilemi, pacijente pošalju nama. Zbog toga postoje izvanredni liječnički pregledi kojih je prije nekoliko godina bilo možda malo i pretjerano. Sad se to smanjilo, no to je itekako korisno jer je dosta tih pregleda pokazalo da postoji puno vozača koji su bili nesposobni ili ograničeno sposobni – kazala je doktorica.
Među ljudima koji su bili poslani na izvanredni liječnički pregled, istaknula je doktorica, bilo je onih koji su bili zadovoljni što su morali to obaviti, no bilo je i nezadovoljnih koji su mislili da to ne moraju raditi.

Dodala je da je sukladno Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, doktor medicine koji utvrdi na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, obavezan odmah po saznanju o tim promjenama obavijestiti policijsku upravu ili policijsku postaju u kojoj vozač ima prijavljeno prebivalište.

– Za sada moraju na preglede odlaziti samo oni koji nose naočale. Drugi građani dolaze na preglede samo ovisno o liječnicima obiteljske medicine, odnosno o njihovoj procijeni treba li još nešto dodatno provjeriti na medicini rada – kazala je zaključivši da je medicina rada prvenstveno prevencija.

zatvori