Subota, 27. travnja 2024.

Sjednica Gradskog vijeća započela s otpadom, na tapeti kompostana, kamioni iz Samobora i Piškornica

Prošle godine dovezene su 5.232 tone biootpada s područja Koprivnice i općina u kojima ordinira Komunalac. Udio otpada iz Samobora iznosio je 528 tona - rekao je Jakšić.

Sjednicu koprivničkog Gradskog vijeća otvorila je rasprava o otpadu.

Naime, gradskog vijećnika Dragutina Jeđuda (SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) zanimalo je u kojoj je fazi projekt izgradnje kompostane u Herešinu, s obzirom na to da je prošle godine na jednoj od sjednica donesena odluka o njegovoj realizaciji.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić uvodno je kazao da je svjestan da rasprava o bilo kojem obliku otpada ne može biti popularna i unosi dozu straha među građanima. Napomenuo je da od toga ne misli bježati te se osvrnuo na sve kritike koje su kao Grad Koprivnica i Komunalac primali s pitanjima koja je budućnost otpada, koliko se razvrstava, zašto se više ne okreće recikliranju, biootpadu i svemu što može biti korisno u tom segmentu.

– Stav svih onih koji su nas kritizirali bio je: nemate viziju, ne znate kuda idete i što radite. U nepopularnoj temi uvijek će se pojaviti netko tko će kritizirati – smatra Jakšić.

Koprivnica na 57 posto razvrstavanja otpada

Objašnjava da je što se tiče razvrstavanja otpada Koprivnica na 57 posto razvrstavanja otpada te je s tim brojem i rezultatom treći grad u razvrstavanju otpada u Hrvatskoj.

– Vlada je u nacionalnu strategiju uvrstila da je plan do 2023. na nivou Hrvatske doći na 60 posto, dakle Koprivnica je 2021. godine tri posto od toliko željenih 60 posto. Jedan smo od rijetkih gradova koji ne dobiva kaznu koju na kraju snose građani. Primali smo kritike da smo premalo okrenuti europskim fondovima i da zašto Komunalac nije proaktivan u tom dijelu. Unazad nekoliko godina nabavili su jedan kamion, ogromne količine kanti, povukli sredstva za reciklažno dvorište i za kompostanu. Europa radi monitoring i sve je u skladu s pravilnicima. Kritike prema Koprivnici su da zašto ne gledamo kako drugi povlače sredstva, ali unatoč tome što smo prošli europske filtere i dobili potporu Vlade, s našom kompostanom nešto ne valja. Glavne teze su da se stvara novo odlagalište smeća – istaknuo je Jakšić.

Rješavanje smrada u Herešinu projektom zatvorene kompostane

Nakon što je podrobno objasnio što je to biootpad, a što nikako ne spada u tu vrstu otpada, podsjetio je da je prije 15 godina Grad donio odluku da ide u smjeru razvrstavanja otpada i tada počinje priča s pročistačem voda i kompostanom u Herešinu.

– Svako ljeto organiziraju se zborovi mještana zbog smrada. Obećavali smo da ćemo to riješiti i pronašli smo model zatvorene kompostane, model koji neće narušavati kvalitetu život mještana u Herešinu koji je vrijedan 14 milijuna kuna – kazao je gradonačelnik.

>> Oporba zgrožena dovoženjem otpada iz Samobora; Tetec poručila da je 3000 tona biootpada potrebno za opravdanost nove zatvorene kompostane

Osvrnuo se i na brojke.

Planirana je zaobilazna cesta koja će preusmjeriti kamionski promet

– Prošle godine dovezene su 5.232 tone biootpada s područja Koprivnice i općina u kojima ordinira Komunalac. Udio otpada iz Samobora iznosio je 528 tona, dakle u šest mjeseci stiglo je 25 kamiona biootpada, a do sada, ove godine stigla su tri kamiona. Zašto Samobor? Zato što se njihovo komunalno poduzeće javilo. Njihove količine su zanemarive, a mi smo morali dokazati da imamo potrebu da ostvarimo ono što je potrebno za 14 milijuna kuna. Nije mi jasno da se ovom temom bave ljudi koji uopće ne žive u našem gradu – naglasio je Jakšić i dodao da što se tiče opterećenja kamionskim prometom, to se rješava i planirana je zaobilazna cesta koja će povezati Peteransku cestu i kompostanu, a kojom će se preusmjeriti kamionski promet.

No, Mrežin vijećnik Ivica Suvalj istaknuo je da ima drugačiju informaciju kada je riječ o kamionima iz Samobora.

– U jednoj radijskoj emisiji javila se slušateljica koja je rekla da kamioni prolaze pokraj njene kuće i da dolazi 10 kamiona više, a sad čujemo da ste rekli da su došla samo tri kamiona. Koja je informacija točna – pita se Suvalj.

Gradonačelnik i dalje stoji kod svoje brojke.

– Ne mogu reći da gospođa laže i koje kamione broji, tamo je i reciklažno dvorište i pročistač. Može nam se lako dogoditi da neki kamioni koriste zaobilazne pravce zbog nečeg drugog, a takvih pojava imamo i u Bakovčicama, Starigradu i Reki. Dao sam službene podatke koje ima Komunalac radi evidencije – zaključio je Jakšić.

No, s ovime tema o otpadu nije završila jer je vijećnicu Anicu Desnicu (SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) zanimalo što se događa na Piškornici.

– Hoće li dovezeni otpad ugroziti zemlju i zrak? Tehnologija i stručnjaci rekli su svoje i da neće doći do toga, no ne znam u kojoj je to fazi danas. Ni oni koji su stručniji nemaju odgovore na to pitanje, ne vidimo na koji se način otpad zbrinjava. Zanima me je li došlo do nečega što bi stvaralo ugrozu za zemlju i vodene tokove – napomenula je Desnica.

Piškornica postala povijesna tema

Gradonačelnik je istaknuo da je spletom okolnosti Piškornica postala povijesna tema.

– Fascinantno je da kad nastane panika oko Piškornice, sve završi na Gradu i Jakšiću jer nakon svega što traje 20 godina, u 2021. godini krivi su Grad i Jakšić. Ne znam povijesno sve, ali ono što znam je da je 2004., 2005. ili 2006. godine pala politička odluka i to plebiscitom svih da si želimo regionalno odlagalište otpada jer je to super, bude novaca, novih radnih mjesta. No, nakon toga dolazi do pucanja, sudskih sporova, mijenja se vlasnička struktura, Komunalac pokušava van, dolaze nove županije u vlasništvo, a 2010. Piškornica dobiva status projekta od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Piškornica je strateški projekt i nije na području grada pa tada Gradsko vijeće donosi odluku da završimo sudove – objasnio je Jakšić.

Napomenuo je da ono posljednje što zna odnosi se na informaciju da je potpisan ugovor te da je u tijeku raspisivanje tendera 1.

– O ovim zagađenjima doista ne znam ništa osim podataka iz medija. Valjda bi inspektorat to zatvorio da nešto nije u redu. Točne podatke nemam. Mladen Jozinović je nestao, sada ga nitko ne pozna, svi su digli glavu i govore da su bili protiv njega od prvog dana, a kad sam govorio o tome da mi je nešto čudno, govorili su mi da sam bahati balavac koji želi uništiti taj super projekt – zaključio je gradonačelnik.

Kada je riječ o brojkama, istaknuo je da je Komunalac zahvaljujući razvrstavanju na Piškornicu 2013. godine odložio 8.624 tone, a 2020. godine 5.925.

zatvori