Utorak, 25. lipnja 2024.

OBILJEŽEN DAN BROJA 112 U županijskom centru prošle godine zaprimljeno 30.000 poziva

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se danas, a u Hrvatsku je uveden 2005. godine.

Tom prilikom, koprivničko-križevački župan Darko Koren ugostio je predstavnike Službe civilne zaštite Koprivnica i načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslava Puža.

– Od uvođenja ovog jedinstvenog broja do danas zaprimljeno je impresivnih 30 milijuna poziva, a taj podatak dovoljno govori o tome koliko je to važan alat s mnogostrukim zadaćama i koristima. Centralno ste mjesto koordinacije i prikupljanja prvih informacija s terena o kojima ovisi rješavanje problema, a posljednjih smo godina mnogo učinili u smislu opremanja, edukacije djelatnika i poboljšanja komunikacije. Zadovoljstvo mi je što je na razini naše županije uspostavljen cjelovit sustav koji može učinkovito, pravovremeno i uspješno odgovoriti na sve krizne situacije – rekao je Koren.

Miroslav Blažotić, voditelj Službe civilne zaštite 112, istaknuo je da su prošle godine na razini države imali više od 1,5 milijuna poziva, od čega 1,2 milijuna namjenskih, dok je primjetno sve manje zlonamjernih poziva.

– Građani prepoznaju i koriste broj 112, a u ožujku prošle godine formiran je i broj 113 vezan uz upite za koronavirus, koji je zaprimio više od 700.000 poziva. Posebno bih istaknuo vrlo dobru suradnju kroz Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije s kojim smo održali više od 100 sjednica. Svakodnevno komuniciramo sa svim operativnim snagama, a sljedeći nam je zadatak nadograditi tehničku podršku kako bi bili još učinkovitiji u poslu koji obavljamo – kazao je Blažotić.

Roman Sabol, voditelj Županijskog Centra 112, predstavio je rad centra.

– Izvanredne situacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 i potresima značajno su utjecale na povećanje aktivnosti u sustavu civilne zaštite i hitnih službi, a centar je prošle godine zaprimio više od 30.000 poziva te oko 2.000 poziva vezanih uz COVID-19 – rekao je Sabol.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke dodao je da su spomenute ugroze stavile sve službe na veliku kušnju.

– Vjerujemo da smo iz toga mnogo naučili. Osnova sustava su ljudi, svi smo tu radi građana, i nadam se da ćemo i nadalje ovako uspješno surađivati. Naučili smo da su dobra komunikacija i pravodobna informacija od presudne važnosti u kriznim situacijama te da efikasnije djelujemo u sinergiji – naglasio je Puž.

Spomenimo da su obilježavanju ovog dana uz župana, Puža, Blažotića i Sabola prisustvovali i Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana i zamjenica načelnika županijskog stožera civilne zaštite, Krešimir Škvorc, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc te viša tehničarka civilne zaštite Anita Nestić.

zatvori